Whisky - Whisky (obálka knihy) | foto: Ikar

Co uvařit, jak péct a čím to zapít

Jídlo a pití - věčné téma knižní produkce. Zvláště před koncem roku, kdy tradičně nastává sváteční hodokvas. Které publikace mohou předvánoční shon zpříjemnit?

Michael Jackson: WHISKY
WhiskyJedinečný průvodce světem možná globálně asi nejoblíbenějšího "tvrdého alkoholu" provází čtenáře v bohatě ilustrovaných kapitolách těmi nejzákladnějšími oblastmi výroby whisky - tedy Skotskem, Irskem a Spojenými státy, přidává mnoho zajímavostí o její výrobě v Japonsku a dalších více či méně exotických krajích (včetně České republiky). Pro milovníka whisky má líčení Jacksona (který skutečně nemá nic společného se stejnojmenným zpěvákem) a jeho spolupracovníků až poetickou příchuť, to když autor popisuje prostředí malých venkovských palíren a v degustační rubrice líčí roztodivné odstíny desítek chutí ušlechtilého nápoje.
Vydal: Universum. Kategorie: Encyklopedie

Jaroslav Vašák: 3333 RECEPTŮ OD A DO Z
3333 receptů od A do ZAbecedně řazená kuchařka zkušeného gastronoma a autora uvádí recepty české i mezinárodní kuchyně v různých kategoriích časové náročnosti. Vodítkem pro orientaci v knize je několik rejstříků, rozdělujících recepty podle hlavní suroviny, podle druhu chodů a podle speciálních kategorií (recepty vánoční, vegetariánské, zabijačkové apod.). Předpisy jsou prokládány radami a tipy, jak zpracovávat které suroviny, používat kuchařské náčiní, jak jíst méně obvyklá jídla a jak je servírovat.
Vydal: Ikar. Kategorie: Kuchařky

Rose Levyová Beranbaumová: BIBLE DOMÁCÍHO PEČENÍ
Bible domácího pečeníDomácí výroba chleba a pečiva se i u nás stále patrněji vrací do módy a tato obsáhlá "bible" jí vychází vstříc. Uvádí řadu receptů na více i méně tradiční druhy chleba, drobného pečiva, bílého pečiva či briošek. Nechybějí samozřejmě ani rady, jak připravit chuťově rozličné náplně a polevy. Kniha je zpracována detailně a téměř "vědecky", neztrácí však sdělnost a lze jí snadno porozumět.
Vydal: Ikar. Kategorie: Kuchařky

Luděk Procházka: ČARUJEME SE ZELENINOU 2
Čarujeme se zeleninou 2Velmi svérázná "kuchařka" seznamuje se způsoby vytváření ozdob z různých druhů zeleniny. Názorně fotograficky ilustovaný úvod seznamuje s "výtvarnými technikami" zdobení zeleniny, následující kapitoly probírají možnosti, které ke zdobení dávají její druhy. Zájemce si tak za pomoci příručky a patřičných nožů a dlátek může například vyrobit zubaté chilli papriky, kytici z ředkviček, kalu z bílé ředkve, leknín z kedlubny či fontánu z melounu.
Vydal: Ikar. Kategorie: Příručky

Poradíme Vám jaký vybrat dárek... vanoce.idnes.cz