Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nakladatelé v nouzovém režimu. Pozastavují se vydávání knih

  • 1
Nastalá situace sice vybízí k návratu ke čtení, nakladatelé se však z uzavření kamenných knihkupectví příliš neradují. Pozastavují tisk plánovaných titulů a podle informací iDNES.cz odmítají uvádět na trh pouze elektronické verze novinek.

„Díky současným restrikcím je situace na knižním trhu velice vážná. Zavřená knihkupectví znamenají citelný výpadek finanční hotovosti potřebné pro fungování nakladatelství,“ říká šéf nakladatelství Argo Milan Gelnar a dodává, že e-shopy ani prodeje e-knih stačit nebudou.

„E-knihy se bez 'papíru' nedají rentabilně vydávat. Zcela jistě dojde k velkému rozkolísání stability trhu, druhotným platebním neschopnostem a troufnu si predikovat i nějaké bankroty. Kniha je zbytné zboží a dojde proto i k citelnému poklesu poptávky,“ míní. Nakladatelství Argo, které mimo jiné vydává knihy Miloše Urbana, Emila Hakla nebo Dana Browna tak přechází na nouzový režim a bude připravovat rozpracované tituly „do šuplíku“.

Alena Mornštajnová

K pozastavení výroby přechází také brněnské nakladatelství Host, které je nakladatelským domovem Aleny Mornštajnové, jedné z nejúspěšnějších autorek posledních let. „Dokud budou knihkupectví zavřená, bude tato situace trvat. Pouze elektronicky knihy vydávat nechystáme. Nakladatelství funguje podle možností, lidé zatím pracují z domova,“ hlásí z Hostu Radek Štěpánek.

Ke kompletnímu odsunu titulů přistoupilo nakladatelství Paseka, rozdělovat vydání elektronické knihy a její fyzické podoby nechtějí. „Právě teď nově skládáme ediční plán na rok 2020, bohužel to ovlivní dost knih. I když z tempa vypadneme třeba jen na jeden nebo dva měsíce, tak následky pro nás budou dlouhodobější,“ říká Lukáš Růžička z PR a marketingu společnosti.

Právě duben a květen je pro Paseku prvním obdobím, kdy po Vánocích přichází s širší nabídkou titulů. „Květnový Svět knihy vnímáme jako vyvrcholení jarní sezony novinek, které si lidé můžou vzít na prázdniny. Poté se už soustředíme na knížky, které začnou vycházet od srpna a mohou žít do Vánoc,“ vysvětluje.

Odkládat vydání bude také nakladatelství MOBA, které v tuto chvíli kromě pracovníků skladu celé funguje na principu práce z domova. „Březnové tituly vyšly bez omezení. Pro další tituly, které měly vycházet od dubna, musíme změnit plány a budou vycházet s časovým posunem podle aktuální situace,“ upozorňuje Petr Lovecký.

Michal Viewegh vydá na apríla román o unaveném novináři Leopoldovi

Spisovatel Michal Viewegh

Ředitel nakladatelství Euromedia Antonín Kočí prozatím mluví o snaze udržet plánované termíny vydání těch nejpodstatnějších titulů sezony a vysvětluje proč: „Provozujeme totiž i Knižní klub, který pokračuje v provozu bez omezení, a věříme, že katalog, který členům přijde v prvních dubnových dnech, bude pro ně vítaným rozptýlením.“ Třeba plánovaná dubnová novinka Michala Viewegha by tak měla vyjít beze změn.

U některých dalších titulů pak může podle Kočího vlivem nastalé situace hrozit snížení nákladu. „To může být případ knih, které měly vyjít u příležitosti návštěvy zahraničního autora,“ přiznává. „Vydat knihu pouze elektronicky je pro nás velmi špatné řešení, raději pozdržíme vydání tištěných i elektronických verzí, aby mohly na trh současně,“ přidává se k názoru kolegů z branže.

V nakladatelství Prostor se rozhodli na situaci reagovat cílenou a tematickou nabídkou – veřejnosti znovu nabízí svůj úspěšný titul Dějiny medicíny - Od starověku po současnost, ve kterém britský historik Roy Porter mapuje historii boje člověka s epidemiemi. 

„Zvažujeme další titul s tématem pandemie, tentokrát beletrii. O vydávání knih pouze elektronicky neuvažujeme,“ říká Aleš Lederer. Z pozice majitele se v tuto chvíli rozhodl přistoupit k pozastavení inzerce. „Nemohu-li prodávat, nemá smysl zadávat reklamu,“ uzavírá.