knihy - literatura (ilustrační foto) | foto: Corbis, Profimedia.cz

Cenu Knižního klubu získal příběh o Romech

  • 1
Desátý, jubilejní ročník Literární ceny Knižního klubu má svého vítěze. V pražském Rudolfinu dnes ocenění spojené s odměnou 50 tisíc korun převezme Martin Šmaus.

Pětičlennou porotu s Ivanem Binarem v čele oslnil prvotinou Děvčátko, rozdělej ohníček, která v rámci ocenění vyšla knižně. Název odkazuje k cikánské písničce, slovy autora křehké a bolavé stejně jako jeho příběh. 

"Tahle knížka je o barvách a vůních, a především o lidech a o cestě. O pavučinách křivolakých a někdy i zauzlovaných a slepých pěšinek, vyšlapaných v tvrdé městské dlažbě i ve stráních čarokrásných hor, o čarách vyrytých a vypálených do lidských dlaní, o kousku jednoho možná klopotného, a přece jedinečného lidského života,“ píše Šmaus.

Vypráví o osudech rozvětvené cikánské rodiny Dunků, kteří po válce opouštějí život ve východoslovenské vesnici a hledají štěstí v českých městech. Hlavní postavou je snivý Andrejko, který se jen obtížně přizpůsobuje dravějšímu životnímu stylu.

Porota vybírala z 99 rukopisů, čtyři přišly z Francie, Německa, Rakouska a Nového Zélandu.  Cena udělovaná nakladatelstvím Knižní klub vznikla roku 1995 se záměrem podporovat českou tvorbu, podmínkou je poslat původní nepublikovanou prózu, novelu či román v rozsahu zhruba 200 stran.

Za desetiletou existenci se ceně podařilo poukázat na mnohá zajímavá díla a autory, například na debut Hany Andronikovy Zvuk slunečních hodin.