Vítěz Ceny Jiřího Ortena Šimon Leitgeb (2021) | foto: JT's

Cenu Jiřího Ortena získal Šimon Leitgeb. Uspěl se sbírkou Betonová pláž

  • 0
Vítězem 34. ročníku soutěže pro mladé autory do 30 let se stal Šimon Leitgeb. Autor upoutal porotu jmenovanou Svazem českých knihkupců a nakladatelů svou básnickou sbírkou Betonová pláž, která je jeho druhým počinem.

Kniha Leitgebových básnických miniatur vyšla v JT's nakladatelství v roce 2020 a odborná porota ocenila autorovu přímočarou a nesentimentální dětskou optiku, z níž buduje konkrétní, uvěřitelný svět malého chlapce z okraje společnosti. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v Zrcadlové kapli Národní knihovny v pražském Klementinu.

Vítěze vybrala odborná porota, v níž zasedli literární teoretik Petr A. Bílek, literární kritik a filozof Petr Fischer, spisovatelka a překladatelka Pavla Horáková, literární redaktor Štěpán Kučera a spisovatelka a redaktorka Božena Správcová. Předsedou poroty se stal Bílek.

„Dalo by se říci, že Betonová pláž je minimalistická poema – třeba o svobodě a o končícím dětství. Nic se tu nelíčí a nepopisuje, spíš pojmenovává a prožívá. Za zvláštními, vlastně velmi přímými slovními spoji tušíme neblahé děje, kterým se běžným jazykem říká třeba sociální vyloučení, šikana, pobyt v děcáku – ale dětský pohled lyrického hrdiny nepřipouští žádné fňukavé dospělé hodnocení. A prodírá se vší tou civilizační podivností bez ztráty životaschopnosti, čistoty a zářivosti,“ uvedla v laudatiu Správcová.

Oceněná kniha vzešla z 21 přihlášených titulů, z nichž byla nominována tři díla do užšího výběru. Kromě vítězné Betonové pláže to byl počin Gábiny Pokorné V hlavě, přinášející bez příkras zápisky mladé schizofreničky, a románový debut Praskliny (Listen) spisovatelky, publicistky a scenáristky Kláry Vlasákové.

Cena Jiřího Ortena se uděluje autorovi prozaického či básnického díla napsaného v českém jazyce, kterému v době vydání díla není více než 30 let. Toto prestižní ocenění se uděluje od roku 1987, od roku 2009 jej organizuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů. Mezi laureáty Ceny Jiřího Ortena patří Michal Viewegh, Tereza Boučková, Petr Borkovec, Jaroslav Rudiš, Radek Malý, Petra Hůlová, Petra Soukupová, Marek Šindelka nebo Sára Vybíralová.