Japanoložka Anna Cima

Japanoložka Anna Cima | foto: Michaela Džurná

Cenu Jiřího Ortena získala Anna Cima. Uspěla s Probudím se na Šibuji

  • 4
Držitelkou Ceny Jiřího Ortena se letos stala spisovatelka a japanoložka Anna Cima. Porotu přesvědčila svým debutovým románem Probudím se na Šibuji, který vydalo nakladatelství Paseka.

Do užšího výběru se kromě Cimy dostal Vojtěch Matocha s románem Prašina a Jan Škrob s básnickou sbírkou Reál. Celkem bylo letos přihlášeno 22 titulů. V porotě zasedli literární teoretik Petr A. Bílek, překladatel a básník Ondřej Hanus, spisovatelka a překladatelka Pavla Horáková, literární publicista Josef Chuchma a literární historik a básník Michal Jareš.

Porotci Probudím se na Šibuji ocenili jako „komplexní román s přesahem mimo českou kotlinu, ale také s dynamickým propojením několika žánrů“. Nakladatelství Paseka pak knihu prodává jako román psaný čtivým a svěžím hovorovým jazykem, který je o hledání cesty k odlišné kultuře, o nejednoznačnosti reálného světa a o ošemetnosti splněného snu. Recenzi románu Probudím se na Šibuji si můžete přečíst zde.

Vyhlášení se uskutečnilo ve čtvrtek 9. května na slavnostním podvečeru v rámci knižního veletrhu Svět knihy Praha. Za vítězku, která studijně dlouhodobě pobývá v Japonsku, ocenění převzala ředitelka nakladatelství Paseka Anna Rezková Horáčková.  

Letošní třicátý druhý ročník Ceny Jiřího Ortena podpořilo ministerstvo kultury, partnerem je Magistrát hlavního města Prahy. Vítězka získala šek na padesát tisíc korun. Nominovaný Jan Škrob si odnesl měsíční tvůrčí residenci v Paříži zajištěnou Českým literárním centrem.