Obálka komiksu Caravaggio (Milo Manara) | foto: CREW

Život plný konfliktů i vášně. Malíř Caravaggio je komiksovým hrdinou

  • 1
Mistr komiksové chlípnosti Milo Manara se po sedmdesátce ponořil do tajů života svého oblíbeného malíře Michelangela Merisiho da Caravaggia. Vzniklo z toho jedno z autorových nejosobitějších děl, ve kterém je více než obrazům nahých žen věrný krátké, avšak bohaté existenci autora děsivé Hlavy Medúzy nebo Stětí Jana Křtitele.

Caravaggio zemřel v pouhých 38 letech. Díky své prudké povaze se mnohdy dostával do konfliktů, které jej přivedly až do vězení i exilu. Motivů ke zpracování tak měl Manara nespočet.

Svou schopnost pracovat s historickým materiálem navíc potvrdil už před lety sérií Borgia, na které pracoval s Alejandrem Jodorowským. „Ten historické události bral spíš jako odrazový můstek k atmosférickému vystižení renesanční doby,“ vysvětluje Petr Litoš z nakladatelství Crew, které komiks Caravaggio v češtině vydává.

„Teď přišel Caravaggio, stejně dokonalý, ale v mnohém odlišný. Zatímco Borgia byl zářivě barevný, Caravaggio se i barevností víc blíží klasickým malbám. Manara si k němu scénář psal sám, je mnohem civilnější a víc se drží historie s velkým důrazem na malířovu tvorbu a na vznik jeho nejslavnějších děl. Manara si tu hraje s jejich inscenováním, znovu je vytváří pro komiksové médium,“ dodává Litoš.

Manara letos v září oslaví pětasedmdesát let a kromě komiksu svůj čas věnuje také sociálním sítím. Na Instagramu jej sleduje téměř 120 tisíc lidí, kteří mohli v posledních dnech obdivovat jeho kresby věnované ženám pracujícím v době koronavirové v první linii.