Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brutální zneužití, nová Šifra a hrůzy lágrů

  10:46
Na knižních pultech se objevily publikace, které by rozhodně neměly uniknout čtenářské pozornosti. Knižní tipy iDNES tentokrát představí novou Šifru mistra Leonarda, publikaci Za dráty komunismu či zpověď ženy odsouzené k trestu smrti ukamenováním.

Knižní tipy 5/2005
Předcházející knižní tipy iDNES najdete ZDE

Dan Brown: PAVUČINA LŽÍ
Rachel Sextonová, zkušená analytička a dcera prezidentova volebního soupeře Sextona, má na osobní prezidentův rozkaz odletět do Arktidy, kde NASA učinila fenomenální objev. V miliony let starém meteoritu nalezla zkameněliny živočichů, důkaz mimozemského života. Na skupinku vědců zaútočí vraždící komando
Vydalo: Nakladatelství Metafora. Kategorie: Beletrie

Simon Cox: ŠIFRA MISTRA LEONARDA: FAKTA
Úspěch knihy Šifra mistra Leonarda láká řadu spisovatelů. Zdá se, že stačí dát do názvu knihy slovo Leonardo či grál a úspěch je zaručen. S příspěvkem přispěchal i Simon Cox v knize Šifra mistra Leonarda: Fakta. Kniha obsahuje přes šest desítek hesel. Rozhodně od knihy ale nelze čekat kritický vědecký historický rozbor. RECENZE ZDE
Vydalo: Nakladatelství Metafora 2005. Kategorie: Naučné

Franta Nedvěd: JEDNOU SI DOLE JEDNOU NAHOŘE
Verš ze známé písničky trojice Voskovec - Werich - Ježek si jako titul pro svou vzpomínkovou knihu zvolil Čechoameričan Franta Nedvěd. Knížka zachycuje Voskovcovo americké období, upoutá svým osobitým podáním. Knížka s původními Nedvědovými ilustracemi a fotografiemi je příspěvkem k letošnímu výročí Jiřího Voskovce.
Nakladatelství: Mladá fronta 2005. Kategorie: Vzpomínková kniha

Vlastimil Třešňák: MELOUCH
Nový román známého písničkáře, prozaika a malíře je situován do autorova rodného Karlína. V knize jsou konfrontovány dvě časové roviny: druhá polovina 60. let, kdy parta karlínských kluků zakládá bigbítovou kapelu, a současnost, kdy se dávní kamarádi ze 60. let pokoušejí objasnit historii téměř detektivní.
Vydalo: Nakladatelství Torst. Kategorie: Beletrie

Josef Černý: ZA DRÁTY KOMUNISMU
5 291 dnů na Borech, v Leopoldově, na Mírově, ve Valdicích. Vzpomínky politického vězně na téměř patnáctiletý (1949–1964) pobyt v komunistických vězeních. Autor je napsal s vírou, že zvěrstva páchaná tam na lidech se stanou mementem pro další generace, a že jeho vyprávění bude připomínkou oněch statečných, kteří se nedali zlomit.
Vydalo: Nakladatelství Paseka 2005. Kategorie: Vzpomínky 

Francek Jindřich: ČARODĚJNICKÉ PŘÍBĚHY
Franckova kniha představuje důkladný a zasvěcený přehled v čtenářsky atraktivní problematice čarodějnických procesů v českých zemích. Sleduje je v časovém horizontu od prvních historických zmínek až do poloviny 18. století, kdy v důsledku reformní politiky osvícenského absolutismu byla víra v čarodějnice odkázána do oblasti pověr a magické praktiky přestaly být hrdelním zločinem.
Vydalo: Nakladatelství Paseka. Kategorie:  Historie

Šedo Leoš: KLEŠTĚ
Na začátku sedmdesátých let se potkávají tři mladí muži: Miloš chce být chirurgem, Janek filmovým scenáristou, Ladislav zase fotbalovým trenérem. Nakonec ale všechno dopadne jinak. Stanou se z nich zubní lékaři a po třiceti letech se spolu vydávají na dalekou cestu za velkou louži. Zábavná i generačně závažná sonda do naší paměti aneb o životě v kleštích českých dějin.
Vydalo: Nakladatelství Petrov 2005. Kategorie: Beletrie

FILM A DĚJINY
Základem sborníku jsou referáty, které zazněly na stejnojmenné konferenci, konané 2003 v Humpolci. Autoři se věnují zobrazení české i světové minulosti ve filmu, jistým kuriozitám a v neposlední řadě i společenským a ideologickým důsledkům filmového zpracování dějin. Do sborníku přispěli například Petr Čornej, Hynek Bočan, Jaroslav Pinkas, Milan Ducháček, Brigita Ptáčková a další.
Vydalo: Nakladatelství Lidové noviny 2005. Kategorie: Sborník, film

Guiseppe Maiello: VAMPYRISMUS
Česnek a kůl, původní návrh na titul této knihy, věrně zobrazuje stereotypy spojené s vampyrismem. Košaté mýtické myšlení se vypořádává s nástrahami světa velmi svérázně. Tento historický přehled přináší celkový pohled na mezinárodní fenomén vampyrismu. Zastavuje se u názorů průkopníků "vampyrologie", nastiňuje vztahy mezi revenantem, upírem a vlkodlakem.
Vydalo: Nakladatelství Lidové noviny 2005. Kategorie: Naučné

Collins Max Allan : TEMNÝ ANDĚL
Max je pružná jako kočka, má rychlé reflexy a vidí ve tmě. Její výjimečné schopnosti má na svědomí laboratoř Manticore, kde byla spolu s jinými dětmi – "sourozenci" – přivedena na svět pomocí genetického experimentu. Po letech krutého zacházení a tvrdého vojenského výcviku se jí podaří uprchnout. Téměř vzápětí dochází k teroristickému útoku. Román napsaný podle úspěšného televizního seriálu.
Vydalo: Nakladatelství Motto 2005. Kategorie: Román, napětí

Imre Kertész : FIASKO
O svém dalším románu Fiasco Kertész říká: "Svoji zásadu žít a psát stále týž román rozhodně neopouštím. Fiasko vyvěrá ze stejného pramene jako dílo Člověk bez osudu, a třebaže se jeho tok vine jinudy, oko pozorného čtenáře dozajista rozpozná to místo, kde se obě větve posléze sjednotí". Nové dílo držitele Nobelovy ceny za literaturu.
Vydalo: Nakladatelství Academia 2005. Kategorie: Beletrie
 

David Papajík: PÁNI ZE SOVINCE
Rod pánů ze Sovince asi nejvíc proslavilo jejich rodové sídlo hrad Sovinec. Z anonymity vystoupil na konci 13. století, kdy se vyšvihl službami olomouckým biskupům. Další generace rodu, jenž se v 14. a 15. století dělil do několika větví, trpělivě hromadily pozemkový majetek a brzy se zařadily mezi panskou elitu na Moravě. Největšího významu a politické moci nabyli za husitských a pak za česko-uherských válek.
Vydalo: Nakladatelství Lidové noviny 2005. Kategorie: Historie

Karel Žilák: PUSINKA
Drsný a napínavý příběh ze současnosti. Nechybí drogy, sexuální násilí a vražda. Skutečnými událostmi inspirovaná kniha o duševní dně. Autor knihy Karel Žilák je ekonom působící v oblasti marketingu. Knižně debutoval na počátku devadesátých let prózou Ředitel.
Vydalo: Nakladatelství Jota 2005. Kategorie: Román

Dennis Kane: KUPÓNOVÝ KRÁL
Na knižní pulty se dostává první český "privatizační thriller" nazvaný Kupónový král. Má podtitul Jak Viktor Kožnar připravil stát o 50 miliard korun. Román na pomezí reality a fikce, který zachycuje éru kuponové privatizace. - článek o knize ZDE
Vydalo: Nakladatelství Jota 2005. Kategorie: Beletrie


Kubišová Marta: ASI TO TAK SÁM BŮH CHTĚL..
Marta Kubišová pro mnohé představuje charismatickou osobnost a vynikající zpěvačku s nezaměnitelným hlasem. Nyní zpěvačka odkryla tajemství svého života v knize Marta Kubišová - Asi to tak sám Bůh chtěl.  Publikace vzešla z pera scenáristy a editora Luboše Nečase. - článek o knize ZDE
Vydalo: Euromedia Group - Ikar 2005. Kategorie: Vzpomínky

A ZEMŘEŠ UKAMENOVÁNÍM
Safíja, prostá chudá žena z vesnice Tungar Tudu, pochází z muslimské rodiny a celý život prožila podle islámských pravidel. Bez jakéhokoli odporu poslouchala otce, řídila se nařízeními, nechala se ve třinácti letech provdat a později stejně odevzdaně zapudit rodinou prvního manžela. Rezignovaně přijala svůj osud, i když ji zavrhl i druhý manžel. Byla obviněna a odsouzena k smrti ukamenováním.
Vydalo: Euromedia Group - Ikar 2005. Kategorie: Osudy

Karlheinz Deschner: MOLOCH
Pronikavé a jízlivé dílo o víře Američanů, jak byla jejich země povolána, aby spasila svět a přinesla. Autor zkoumá tuto konstantu amerického politického myšlení, ale také jeho odvrácenou tvář. Deschner nabízí v této publikaci nové názory a neotřelé pohledy.
Vydalo: Nakladatelství Epocha 2005. Kategorie: Esej

MARS A VENUŠE - Dietou a cvičením k cíli
Představa, že Mars a Venuše spolu drží dietu a cvičí - jedním slovem nádhera. Přesto platí, že pokud budou držet stejnou dietu a cvičit stejné cviky, pravděpodobně se budou hádat a prožívat propastná zklamání. John Gray nabízí praktická řešení jak držet dietu, jak zvládat vztahy a stres.
Vydalo: Nakladatelství Práh 2005. Kategorie: Naučné

Lincoln Child, Douglas Preston: PEKELNÁ SÍRA
Paznecht vypálený do zdi. Zápach síry ve vzduchu. Přišel si ďábel pro to, co mu náleží? Za dveřmi skvostného sídla v Hamptonu objeví zvláštní agent FBI Pendergast příšerný zločin, hrůzná jatka zdánlivě nadpřirozeného původu. Doutnající ostatky nechvalně proslulého uměleckého kritika Jeremyho Grovea a roztavený kříž, který mu vypálil znamení na hrudi, se našly v zamčené a zabarikádované podkrovní místnosti.
Vydalo: Nakladatelství BB Art 2005. Kategorie: Napětí, horor

Autoři:

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vystupovat v Praze je často za trest. Lidé jsou tam zpovykaní, říká brněnský komik

16. dubna 2024

Premium Říká, že je cholerik a je snadné ho vytočit. Umí si však vystřelit sám se sebe a je přesvědčený, že...

Přispějí i Kohák či Hřebejk. Chinaski slaví, chystají sérii koncertů v Americe

23. dubna 2024  13:43

Kapela Chinaski prozradila plány na oslavu 30 let od vydání debutového alba. Kromě dvou koncertů v...

Karlovarský festival ocení Ivana Trojana, k šedesátinám obdrží Cenu prezidenta

23. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  11:50

Cenu prezidenta karlovarského filmového festivalu převezme na slavnostním zakončení letošního 58....

KOMENTÁŘ: Kdo půjde do televize ve tři ráno a pro koho se bude vysílat

23. dubna 2024

Premium Zpravodajský kanál České televize ČT24 začne od května živě vysílat čtyřiadvacet hodin denně, nově...

RECENZE: Děti berou za srdce, ale svatá Montessori polepší i kurtizánu

23. dubna 2024

Na rovinu, životopisný snímek Maria Montessori mává praporem emancipace tak vehementně, že mužské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...