Colm Toibin

Colm Toibin

Britské literární ceny Costa byly uděleny, zvítězil román Ira Toibina

  • 0
Nejlepším románem loňského roku vyhlásili v pondělí porotci udělující britskou literární cenu Costa Book Award dílo Brooklyn irského spisovatele Colma Toibina.

Podobně jako vítězům dalších čtyř kategorií - nejlepší prvotiny, poezie, biografie a dětské knihy - připadne Toibinovi odměna 5000 liber (asi 146 tisíc Kč). Ze všech pěti kategorií bude 26. ledna vybrána kniha roku - tedy celkový vítěz tohoto prestižního literárního ocenění.

V Brooklynu Toibin vypráví příběh Irky Eilis Laceyové, která v 50. letech minulého století cestuje do New Yorku na pozvání kněze, jenž se nabídne, že jí pomůže najít práci.

Brooklyn při hodnocení předčil i opěvovaný historický román Wolf Hall, za nějž Angličanka Hilary Mantelová dostala koncem minulého roku Man Bookerovu cenu. Toibin je tak dalším Irem, který v literární soutěži Costa Book Award uspěl - loni se celkovým vítězem stal irský spisovatel Sebastian Barry.

Mezi prvotinami porotu letos nejvíce zaujal román Beauty spisovatele Raphaela Selbournea, jenž pojednává o bangladéšské ženě prchající od své rodiny.

Nejlepším životopisným dílem byla vyhlášena biografie The Strangest Man: The Hidden Life of Paul Dirac, Quantum Genius od Grahama Farmela, která pojednává o osudu nositele Nobelovy ceny, odborníka na kvantovou fyziku Paula Diraka.

Kategorii poezie vyhrál Christopher Reid, který byl v minulosti již dvakrát v užší nominaci na zisk Costa Book Award. Oceněné dílo A Scattering je poctou jeho zesnulé manželce.

Z dětských knih se porotě nejvíc líbilo dílo The Ask and the Answer autora Patricka Nesse, druhý díl trilogie nazvané Chaos Walking.

Zmíněné prestižní literární ocenění se začalo udělovat v roce 1971 jako Whitbreadova cena. Od roku 2006 převzal sponzorství kavárenský řetězec Costa. O cenu se mohou ucházet knihy, jejichž autoři žijí v Británii nebo v Irsku.

Kniha roku - tedy celkový vítěz vybraný ze všech pěti kategorií, kterému připadne odměna 25 tisíc liber (asi 730 tisíc Kč) - je vyhlašována od roku 1985. Od té doby ji devětkrát získal román, čtyřikrát prvotina, pětkrát životopis, rovněž pětkrát poezie a jednou dětská kniha.

,