Petra Caudr Hanzlíková v knihkupectví Book Therapy v Praze

Petra Caudr Hanzlíková v knihkupectví Book Therapy v Praze | foto: Rubikon

Nesuď knihu podle obalu u nás neplatí, říká majitelka knihkupectví

  • 8
Petra Caudr Hanzlíková společně se svým mužem provozuje designové knihkupectví Book Therapy v Praze a Brně. Neznamená to však, že by se majitelé soustředili pouze na příjemné vyvedení interiéru. Zároveň totiž pečlivě vybírají každou publikaci, kterou na svých pultech chtějí prodávat.

Výběrově přistupují i k literatuře pro děti. Vznikla díky tomu Flowers & Dinosaurs University, která rodičům nabízí měsíční předplatné dvou titulů vybraných za pomoci odborníka.

Na staré pořekadlo ‚nesuď knihu podle obalu‘ Caudr Hanzlíková příliš nedá. „Toto úsloví platí, když vám někdo knihu půjčuje a vy váháte. Ale určitě neplatí, když se rozhodujete si ji zakoupit, nedejbože na internetu. Obálka je dokonce tak důležitou součástí, že se při překladu velmi často mění. Vizuální preference každé kultury jsou hodně odlišné. V době digitálních čteček má navíc grafika spolu s knihařským řemeslem moc vytvořit z pouhé informace zajímavý zážitek či věc trvalejšího charakteru. A k tomu krásnou,“ vysvětluje.

Klientelu knihkupectví má spojovat především otevřenost novým tématům, touha po objevování a zájem o kulturu a estetiku i ocenění kurátorské práce. Sama Caudr Hanzlíková považuje za kvalitní literaturu jakoukoliv publikaci, která ji dokáže inspirovat a zároveň přinutí se zamyslet. Tituly, které v knihkupectví nabízejí, hledá na internetu i během cest do zahraničí. „Do nabídky Book Therapy jsme zařadili i hodně knih, které jsme objevili na rodinných dovolených,“ říká Hanzlíková.

Mezi jeden z oblíbených žánrů, který v Book Therapy prodávají, je také takzvaná sebevzdělávací a motivační literatura, ke které však dodnes velká část lidí chová nedůvěru. Zkušenost z praxe je však podle Hanzlíkové odlišná. „Mnoho Čechů a Moravanů k ní má naopak pozitivní postoj. Já osobně musím vyzdvihnout kvalitu nakladatelství The School of Life, které dokáže psát o velice vážných životních či kariérních tématech střízlivým pohledem, jež je schopný strávit opravdu každý. Troufám si říct, že i ten, kterému podobné knihy obyčejně vadí,“ míní.

Stejně jako další knihkupectví i Book Therapy zasáhla vládní opatření spojená s pandemií koronaviru. Přivedla je však k novému způsobu distribuce, na kterém začali pracovat těsně před uzavřením knihkupectví. O svých novinkách informují prostřednictvím komunikační sítě WhatsApp. „S Whatsappem jsme začali těsně před koronou. 

Původně jsme zákazníkům chtěli posílat novinky, které jsme naskladnili, jen jednou týdně, ale zavřený obchod nás vedl k tomu, že jsme je začali posílat každý den. No a po znovuotevření pražské pobočky byla reakce zákazníků tak pozitivní, že jsme stejnou rychlost udrželi dodnes,“ popisuje. Unikátní je pak možnost doručení objednávky kýženého titulu do dvou hodin.

Intelektuální i erotické skvosty. Nakladatel prozradil, jaký komiks by nevydal

V konkurenci všech technologií dostupných dětem se snaží majitelka Book Therapy sázet při výběru dětské literatury především na témata, která jsou zajímavá i pro rodiče. 

„Děti, hlavně ty menší, musí mít podporu, energii a především čas rodičů k tomu, aby v knihách objevili to zajímavé. Samotná jedna knížka, byť se sebelepším příběhem či zpracováním, nemá proti Youtube s nekonečným množstvím videí dlouhodobě šanci,“ uvádí. V ideálním případě je pak jejím cílem přispět k formování generace, ve které z dětí vyrostou lidé, již se nebojí světa a mají otevřenou mysl.


Témata: WhatsApp, YouTube