RECENZE: Batman se vydal na dovolenou, na rande a do normalizační ČSSR

  • 0
Maskovaný temný rytíř se v knize Batman: Svět rozletěl do ciziny. Ve čtrnácti povídkách se ze svého domovského Gothamu vydal například do Itálie, Španělska, Číny, Polska a také do socialistického Československa.

Scenárista Štěpán Kopřiva a kreslíř Michal Suchánek svůj batmanovský příběh zasadili do Prahy roku 1984, kdy vrcholila studená válka. Děj se točí kolem zneužívání psychotronických schopností a v širším měřítku se zabývá obecnou úvahou o spravedlnosti jako takové bez ohledu na ideologii a nevysvětlitelné síly.

Batman: Svět je cenný především v rozdílném přístupu zobrazení hlavního hrdiny. V Česku se dělají narážky na Bobíka ze Čtyřlístku, ve španělské verzi si Bruce Wayne bere „batmanovskou“ dovolenou, francouzští tvůrci svůj příspěvek pojali jako svérázné milostné dostaveníčko a třeba ruský tým dodal až roztomile půvabné retro, v němž sám Batman vlastně vůbec nehraje rozhodující úlohu.

Jsou to vlastně takové střípky z života Batmanova a Bruce Waynea, samozřejmě. Spíš než o děj jde v některých případech o zachycení momentálního pocitu, atmosféry. 

Batman: Svět

80 %

různí autoři

překlad: Ľudovít Plata

Nakladatelství CREW, 2021, 184 stran

Ruku v ruce s žánrovou pestrostí jednotlivých příběhů jde i kresba.

V Japonsku alter ego Bruce Waynea pojali černobíle s dynamikou a důrazem na detail typickými pro tamní školu, tuzemský Batman střídá sytě rudý nátěr s chladně zelenými odstíny a hned úvodní americká povídka, kterou nakreslil Lee Bermejo, nese dechberoucí vizuální nálož, skutečnou pastvu pro oči. Pro tuzemskou komiksovou komunitu je pak Batman: Svět díky účasti „našich“ průlomovou událostí.