Básníci mají mejdan U mloka

Český literární svět má pro tento týden nový pupek. V Olomouci začal Festival básníků, jehož středobodem je Galerie U mloka. Ozdobou je účast scénáristy, spisovatele a loutkoherce Ivana Krause, jenž týdenní střetnutí básníků otevřel.

"Dalším žhavým želízkem v literárním ohýnku je ilustrátor a autor známého Maxipsa Fíka Jiří Šalamoun, který se zapsal do literárního povědomí sbírkou Počasí na vraždu," uvedl dramaturg festivalu Martin Okleštěk.

Podle něj si pozornost zasluhují i další hosté: Václav Vokolek, Erik Frič, Michal Ajvaz či Petr Borkovec, nositel ceny Jiřího Ortena.

Jednotliví autoři se budou každý večer představovat většinou ve dvojicích nebo trojicích, což podle Oklešťka dodá čtení jejich textů na dynamice.

"Návštěvníci si navíc mohou srovnat během jednoho pořadu různá básnická vidění světa," podotkl dramaturg.

"Mezi atraktivní čtení bude určitě patří například kombinace Václav Vokolek a Lubor Kasal nebo téměř až surrealistické spojení Jiří Šalamoun a Michal Ajvaz," láká Okleštěk.

Festival básníků 2004

11. května 17.00 hodin
Festival básníků 2003 ve fotografii (vernisáž)
11. května 19.00 hodin
J.E. Frič a Josef Klíč, Martin Okleštěk
12. května 17.00 hodin
Radek Fridrich, Jiří Hájíček
12. května 19.00 hodin
Petr Borkovec, Pavel Preisner, Martin Stöhr
13. května 17.00 hodin
Václav Vokolek, Lubor Kasal
13. května 19.00 hodin
Jiří Šalamoun, Michal Ajvaz
14. května 19.00 hodin
Božena Správcová, Petr Čermáček
14. května 20.00 hodin
koncert Blue Box

V rámci festivalu vyšel i Almanach Festivalu básníků, kde čtenáři najdou vše podstatné o vystupujících autorech, životopisy, ukázky děl včetně dosud nepublikovaných textů nebo recenze.

"Almanach napomůže k snadnějšímu výběru mezi autory a je zcela nepochybně přínosem pro poznávání a orientaci v současné české literatuře. Stojí třicet korun," podotkl Okleštěk.

Vstupné na jednotlivé literární pořady Festivalu básníků je 20 korun, permanentku lze pořídit za 60 korun.