Baobab, nakladatelství z přesvědčení

Baobab - tropický strom, který se často objevuje v pohádkách, si do názvu svého rodinného nakladatelství zvolili manželé Juraj a Tereza Horváthovi. Na tohle slovo vsadili prý proto, že zní tak cizokrajně, mnohoslibně, záhadně. Další z motivů už je ryze pragmatický: snadno si jej zapamatují děti. "Písmena a či b jsou na začátku abecedy, stačí se doučit jen to o. A přinejhorším mohou říkat baba," usmívá se Juraj Horváth - ilustrátor, grafik a technický redaktor v jedné osobě.
Jejich nakladatelství sídlí doma, v malém činžovním bytě na Vinohradech. První titul, Pohádky pro pana Izru od Kateřiny Klarincové s ilustracemi Veroniky Holcové, vydali loni v prosinci a hned získali v soutěži o nejkrásnější dětskou knihu druhé místo. Následovaly "strašné i veselé pohádky pro malé i dospělé" Baba nad čerta od Josefa Štefana Kubína, v současnosti tu uvažují o sériích sešitů do kapsy pro nejmenší. Pokud budou peníze, vyjdou ve formě leporel.

"Snažíme se o alternativu mezi disneyovkami a produkcí Albatrosu, který jede v zaběhnutých kolejích a sahá vesměs po osvědčených titulech typu Astrid Lindgrenové," říká Horváth, rodák z Bratislavy a absolvent pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové.

Vyhrávají prý původní texty, které jsou napsány s chutí, komunikují s dětmi jejich způsobem a mají styl. Proto nyní vsadil na autorku Marku Míkovou, členku rockových kapel Dybbuk či Zuby nehty. Rozverný příběh o uličnici Bžundě, která potká pouličního tuláka - dlouhána Rochese, se odvíjí v ostrém tempu a podbarvují jej hudební popěvky. "Líbí se mi, že Míková kolikrát nejde daleko pro sprostou historku, kterou si mezi sebou vyprávějí děti," pochvaluje si Horváth. Ilustrace vytváří sám nebo volí z okruhu svých přátel. "Máme takovou databázi deseti mladých ilustrátorů a grafiků, na podzim otevřeme vlastní webové stránky."

Horváth se drží nízkých nákladů, které se pohybují mezi šesti až osmi sty výtisky. Přiznává, že výdělečná profese to rozhodně není; zatím čerpají z grantů ministerstva kultury. "Kdybychom prodali celý náklad, zaplatíme investice a honoráře." I proto si musí přivydělávat zakázkami pro nakladatelství Labyrint či Argo. Kupříkladu pro Argo ilustroval a graficky upravil publikaci Příběhy z parní lázně, jež byla v květnu vyhlášena nejkrásnější českou knihou roku 2000 za oblast beletrie. V současnosti Horváth chystá plakáty a pozvánky pro produkce Divadla Alfréd ve dvoře. "Nechci také, aby mě vlastní nakladatelství pohltilo," vysvětluje.

Juraj Horváth dle svých slov nevydává knihy z nadšení, nýbrž z přesvědčení: "Jsem moralista, mám zájem na tom, aby děti neválcovala televize a měly radost z knížek. Snad k tomu trochu přispějeme." Ideály ještě má, iluze už ztratil. "Ty v Čechách nemůžete mít," říká. Ovšem na rozdíl od jiných tuzemských nakladatelů Juraj Horváth nepláče ani nekáže o morálních zásluhách. Usmívá se a čeká, jak to s jeho knižním podnikáním dopadne.

Jsem moralista, mám zájem na tom, aby děti neválcovala televize a měly radost z knížek. Snad k tomu trochu přispějeme, říká Juraj Horváth, spolumajitel nakladatelství Baobab.

Jsem moralista, mám zájem na tom, aby děti neválcovala televize a měly radost z knížek. Snad k tomu trochu přispějeme, říká Juraj Horváth, spolumajitel nakladatelství Baobab.

Jsem moralista, mám zájem na tom, aby děti neválcovala televize a měly radost z knížek. Snad k tomu trochu přispějeme, říká Juraj Horváth, spolumajitel nakladatelství Baobab.

Nakladatel Juraj Horváth chystá k vydání příběh o uličnici Bžundě a Rochesovi; autorka textu je Marka Míková, ilustrace dodal sám Horváth.