...a to je blues. Antologie textů blues a o blues

...a to je blues. Antologie textů blues a o blues

Antologie klasických i dosud nečtených textů říká: ... a to je blues

  • 2
Napovědět čtenářům, co je vlastně blues, by měla nová antologie bluesových textů a textů o blues nazvaná "...a to je blues", kterou její tvůrci minulý víkend představili na jubilejním 15. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Blues Alive v Šumperku.

...a to je blues (obálka knihy)Antologie vznikla na prvotní popud jiné šumperské akce - literárního festivalu Město čte knihu, který proběhl v polovině listopadu. Letité i nové texty v knize oživuje bohatý fotografický doprovod snímků z předchozích ročníků přehlídky Blues Alive, na kterou se pravidelně sjíždějí bluesoví hudebníci z celého světa.

"V antologii jsou nejen písničkové texty, ale i texty básnické, prozaické, a je tam dokonce i jeden fragment divadelní hry," řekl ČTK dramaturg festivalu Blues Alive, hudební publicista Ondřej Bezr, který sborník sestavil společně se spisovatelem Michalem Šandou.

Robert JohnsonJádro knihy tvoří starší písňové texty klasiků žánru, někdy staré bezmála století, které napsali američtí bluesmani jako Robert Johnson nebo Blind Lemon Jefferson. Nechybí však ani podrobné zkoumání, jak se blues odrazilo v tvorbě českých umělců od E. F. Buriana přes Jana Wericha a Jiřího Voskovce k tvůrcům jako Jiří Suchý, Pavel Kopta, Petr Kalandra či Zdeněk Rytíř.

Václav Hrabě; nedatovaný snímek Antologie dále sleduje bluesovou stopu v díle významných literátů; jak zahraničních, jako byli Tennessee Williams, Jack Kerouac, Langston Hughes, LeRoi Jones a Kenneth Rexroth, tak i českých - třeba Vítězslava Nezvala, Josefa Kainara, Václava Hraběte či Pavla Šruta.

Spisovatel Petr ŠabachHistorie blues však nekončí. "Máme radost, že se nám podařilo získat příspěvky jak od spisovatelů, tak i muzikantů, které ještě nikdy nikde publikovány nebyly a byly napsány přímo pro tuhle knížku," prohlásil Bezr. Tvůrcům antologie takto vyšli vstříc například muzikanti Ivan Hlas, Vladimír Mišík, Josef Streichl a Ondřej Konrád či spisovatelé Petr Šabach, Jakub Šofar a další. Svými texty přispěli i oba editoři antologie.

Blues vzniklo v 19. století na jihu USA jako hudba místních černochů, která vycházela z afrických kořenů, náboženských gospelů a spirituálů i pracovních písní. Bylo přímým předchůdcem nebo inspiračním zdrojem řady dalších žánrů od jazzu a ragtimu přes country a rokenrol až po hip hop.

,