Ani Keňan, ani favorité. Nobelovu cenu za literaturu má Peruánec Vargas Llosa

  13:05aktualizováno  15:05
Nobelovu cenu za literaturu získal Peruánec Mario Vargas Llosa. Spisovatel, který dříve neúspěšně kandidoval na peruánského prezidenta, patří mezi velké kritiky venezuelské hlavy státu Huga Cháveze.

Cenu dotovanou deseti miliony švédských korun (zhruba 26,5 milionu korun českých) převezme peruánský spisovatel Mario Vargas Llosa spolu s dalšími letošními laureáty Nobelovy ceny 10. prosince ve Stockholmu. | foto: Anders WiklundAP

Vítěze dnes ve Stockholmu oznámil tajemník Švédské akademie Peter Englund. Vargas Llosa byl oceněn za "zmapování struktur moci a jeho pronikavé zobrazování odporu, revolty a porážky jednotlivce".

Tajemník Švédské královské akademie Peter Englund oznamuje vítěze Nobelovy ceny za literaturu (7. října 2010)Čtyřiasedmdesátiletý Peruánec již dříve získal cenu Premio Rómulo Gallegos za svůj román Zelený dům (La casa verde, 1966). Zároveň je laureátem nejprestižnějšího ocenění v oblasti španělsky psané literatury - Cervantesovy ceny.

Zpráva o ocenění spisovatele dostihla v New Yorku. Byl prý velmi "pohnut a překvapen", cituje agentura ČTK.

Experti už před vyhlášením vítěze tipovali, že letošní Nobelovu cenu za literaturu získá neevropský autor. V posledních šesti letech totiž byl pětkrát oceněn Evropan a akademie za to byla kritizována.

Mezi favority letošního ročníku podle sázkových kanceláří přesto patřil švédský básník a spisovatel Tomas Tranströmer, syrský básník píšící pod pseudonymem Adonis, Korejec Ko Un, polský básník Adam Zagajewskij či japonský držitel Ceny Franze Kafky Haruki Murakami.

Mario Vargas Llosa

V roce 1990 Mario Vargas Llosa neúspěšně kandidoval na peruánského prezidenta proti Albertu Fujimorimu.

Vargas Llosa předběhl i americké romanopisce Cormaka McCarthyho, ale i favorizovaného Keňana Ngugiho wa Thiong'o (více ZDE).

Vargas Llosa, který napsal více než 30 románů, dramat a esejů, je prvním jihoamerickým laureátem Nobelovy ceny za literaturu od roku 1982, kdy byl takto vyznamenán slavný kolumbijský prozaik Gabriel García Márquez. Posledním oceněným Latinoameričanem byl v roce 1990 Mexičan Octavio Paz.

Velký ohlas měl v roce 1963 hned první Llosův román Město a psi, působivé zpodobnění autoritativních systémů. Velmi oceňovaný je jeho již zmíněný román Zelený dům (1966).

"Jsme velmi potěšeni, že téměř domovský autor našeho nakladatelství konečně získá celosvětové uznání," řekla iDNES.cz Magdaléna Potměšilová z nakladatelství Mladá fronta, které doposud vydalo šest Vargas Llosových románů v českých překladech.

"Stejně, jako Nobelova cena pomohla Hertu Műllerovou etablovat na českém trhu (květnové vydání jejího Cestovního pasu již budeme dotiskovat), věříme, že Nobelova cena i u tohoto autora zvedne zájem čtenářů," uvedla dále Potměšilová a dodala, že Mladá fronta připravuje na nejbližší dobu v edici Moderní světová próza hned několik nových titulů Vargase Llosy.

Co si od Vargase Llosy přečíst v češtině

Město a psi
Mario Vargas Llosa: Město a psiRomán z roku 1963 o neidylickém dospívání chlapců na vojenském gymnáziu Leoncia Prada v Limě. Částečně autobiografické dílo se stalo jedním ze zakládajících děl boomu latinskoamerické literatury 60. let. K jeho proslulosti v Peru přispělo mimo jiné i to, že jeho výtisky byly na dvoře vojenského gymnázia manifestačně spáleny. Vargas Llosa zachytil konflikt chlapců s nesmyslným vojenským drilem a absurditou lživého světa dospělých zcela novými postupy, které později zdokonalil a rozvedl v dalších svých knihách.

Zelený dům
Mario Vargas Llosa: Zelený důmRomán Vargase Llosy, původně vydaný v roce 1966, v němž rozvinul k dokonalosti své nové vypravěčské postupy a pokusil se totálně zachytit pestrobarevnou a mnohotvárnou skutečnost různorodého Peru a skrze ni i lidského údělu jako takového. V napínavě a objevně napsaném románu se prolíná několik dějových, časových i prostorových rovin a postavy přecházejí z jedné do druhé.

Tetička Julie a zneuznaný génius
Mario Vargas Llosa: Tetička Julie a zneuznaný géniusRomán z roku 1977 je považován za nejvtipnější Llosovu knihu. Autor se vrací do dob svého mládí, kdy pracoval v rozhlasové redakci v Limě a přitom stíhal několik dalších zaměstnání, aby si vydělal na živobytí. Bláznivě se zamiloval do své daleko starší "tetičky" a proti vůli rodiny se s ní oženil. Autobiograficky podložený příběh se v knize prolíná s fiktivními rozhlasovými seriály geniálního psavce Pedra Camacha, vypravěčova kolegy z rádia.

Vypravěč
Mario Vargas Llosa: VypravěčV románu z roku 1987 se Vargas Llosa vrací k zážitku antropologické expedice do amazonského pralesa, který výrazně ovlivnil celou jeho tvorbu. Vzpomínky na léta studií na limské Univerzitě svatého Marka a na práci v televizi se prolínají s pasážemi, kde autor napodobil styl indiánského vypravěče kmene Mačigengů. Právě tato indiánská vyprávění legend i všedních příhod patří k nejkrásnějším stránkám, jaké kdy Vargas Llosa napsal.

Kozlova slavnost
Mario Vargas Llosa: Kozlova slavnostRomán z roku 2002 opět propojuje dějiny s fikcí. Urania Cabralová se po pětatřiceti letech vrací domů do Dominikánské republiky, aby se konečně rozloučila s bolestivou minulostí. Na kraji silnice číhají večer v autě čtyři ozbrojení muži. Autor z těchto dvou situací splétá mnohovrstevnatý, krutý a místy až tragikomický příběh dominikánského diktátora Rafaela Leonidase Trujilla, řečeného Kozel. Román o diktatuře jako o stavu mysli v mnohém připomíná i naši nedávnou minulost.

Ráj je až za rohem
Mario Vargas Llosa: Ráj je až za rohemV románu z roku 2003 líčí autor životní osudy dvou osobností, které zavrhly měšťácké pohodlí a jistoty a jejichž údělem se stalo "hledání ráje": legendárního francouzského malíře Paula Gauguina a jeho u nás méně známé babičky Flory Tristánové, jež byla významnou sociální reformátorkou a předchůdkyní levicového feminismu, a nabízí tak mnohovrstevnatý pohled na téma utopií v 19. století. A vzdává mimo jiné hold své vlasti, neboť společné kořeny obou hrdinů se nacházejí v Peru.

Zlobivá holka
Mario Vargas Llosa: Zlobivá holkaRomán z roku 2006 se dá považovat za jakousi autorovu životní bilanci. V příběhu peruánského překladatele Ricarda Somocurcia, jehož jediným životním cílem je uchytit se natrvalo v Paříži a získat lásku jedné zlobivé holky, Vargas Llosa ve zkratce zachytil postupnou proměnu atmosféry a názorů západních intelektuálů ve druhé polovině 20. století. Ricardo prožívá klíčové události na stejných místech jako kdysi Vargas Llosa a všude se mu do cesty plete jedna "zlobivá holka", kterou vypravěč tvrdošíjně miluje, ačkoli mu vyvádí jeden nepěkný kousek za druhým.

V roce 1990 Vargas Llosa neúspěšně kandidoval na peruánského prezidenta proti Albertu Fujimorimu. Po volbách se odstěhoval do Španělska a získal také španělské občanství, ale do rodné vlasti se často vracel.

Zbývá už jen cena za mír a ekonomii

Nobelova cena za literaturu byla udělena 102krát 106 autorům, a to v letech 1901 až 2009. Loni ji získala do té doby málo známá německá spisovatelka pocházející z Rumunska Herta Müllerová.

V pátek oznámí norský výbor laureáta Nobelovy ceny za mír. V pondělí 11. října pak vyhlašování cen vyvrcholí ve Stockholmu udělením ceny za ekonomii.

Autoři: , ,

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

KVÍZ: Lovec přichází! Otestuje si znalosti zákulisí soutěže Na lovu

22. března 2024

V sobotu 23. března startuje na TV Nova další série Superlovu, speciální verze pořadu Na lovu....

Simply the best! Ewa Farna podruhé nadchla vyprodanou O2 arenu

23. března 2024  9:40

Zpěvačka Ewa Farna zazpívala 22. března podruhé v po střechu našlapané O2 areně. Na přidaném...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Leštiči klik hráli řediteli za dveřmi, já o protekci nestál, říká jubilant Spálený

21. března 2024

Premium Petr Spálený právě dnes slaví osmdesátiny. Jak říká, svoje roky nikdy moc neprožíval, a tak stále...

Básník ticha i lomozu. Se Zajíčkem se loučily stovky lidí, zaplnily okolí kostela

21. března 2024  16:22

V kostele svatého Petra a Pavla v Radotíně se ve čtvrtek 21. března stovky lidí loučily s Pavlem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kus dřeva, který v Titaniku udržel hrdinku naživu, se vydražil za 16 milionů korun

27. března 2024  8:01

Plovoucí kus dřeva, který v oscarovém snímku Titanic pomohl udržet hlavní ženskou postavu Rose při...

RECENZE: Mlok, anebo nesmrtelnost? Kalfař v nové knize smeká Čapkovi

29. března 2024

Premium Nejdřív Kosmonaut z Čech, teď rovnou Stručná historie věčného života. Názvy svých románů umí...

KVÍZ: Co chceš více, chop se lžíce. Jak znáte film Což takhle dát si špenát?

29. března 2024

Bláznivá komedie o loupeži, zázračném omlazovacím přístroji a jedněmi nenáviděné, druhými milované...

Nechtěli ji mezi sebe, ale nedala se. Beyoncé vydala countryové album

29. března 2024

Zpěvačka Beyoncé vydala v pátek 29. března druhou část plánované albové „covidové“ trilogie. Po...

RECENZE: Způsob, jak umrtvit oživlé Kroky a skoky české animace

28. března 2024  16:15

Je to smutný paradox. V cyklu Kroky a skoky české animace sice mnohokrát zazní, že animovaná tvorba...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...