Nechtěl být originální. Gigant odhaluje Warhola jako milovníka obyčejného

  • 0
Jestli mě chcete poznat, dívejte se na povrch, nikam jinam, vzkazoval Andy Warhol fanouškům. Nyní jim k tomu může posloužit kniha Gigant. Připomíná Warholovo umění i důležitá životní setkání.

Warholovy reklamy z roku 1961

Na Warholovo dílo mnozí nazírají lupou, zkoumají jej do hloubky a hledají skryté významy. Přitom už v začátcích své kariéry Andy říkal: „Mně se prostě líbí obyčejné věci. Když je maluju, nesnažím se z nich udělat něco lepšího. Snažím se je namalovat úplně obyčejné.“

Reklama na pomoc proti kuřím okům Dr. Scholla

Nebyly to však pouze jednoduché věci, které Andyho fascinovaly. Ač ovlivnil podobu moderního umění jako málokdo, na originalitě si podle svých slov příliš nezakládal. Ptal se: „Proč bych měl vlastně být originální? Proč nemůžu být neoriginální?“

Gramofonová deska Anity Ellisové

Jedním z vůbec nejzásadnějších děl Warholovy kariéry, které jeho tvorbu přeneslo snad do všech amerických domácností, se stala legendární plechovka Campbellovy polévky. Na obrázku je přilepená na přebal gramofonové desky Anity Ellisové.

Rty Marilyn, 1962

To, že herečka Marilyn Monroe posloužila Warholovi jako předloha, je známý fakt. Už ne tak proslulý je však jeho citát o hollywoodské hvězdě, ve kterém říká, že Marilyn neměla rty k zulíbání, ale k fotografování. A tak jich využil.

Liz, kolorovaná, 1963

Další herečkou, která se stala tváří Warholových děl, byla Elizabeth Taylorová. „Začal jsem (s obrazy Elizabeth Taylorové) už dávno, když byla hodně nemocná a všichni říkali, že umře. Teď je dělám pořád dokola, dávám jí křiklavé barvy na rty a oči,“ říkal tehdy.

Obálka časopisu Time z ledna 1965

Svého času Andy Warhol spolupracoval také s magazínem Time, pro jehož  vydání v lednu 1965 vytvořil na obálku sítotisk věnovaný článku o tehdejší mládeži.

Reklama Betsey Johnson, 1965

Přátelství Warhola pojilo mimo Davida Bowieho, Lizu Minnelli nebo Lou Reeda také s modelkou a herečkou Edie Sedgwickovou. Kromě času, který společně trávili ve Warholově kultovní Factory, spolu také pracovali na reklamě pro firmu Betsey Johnson.

Z knihy Andy Warhol - Gigant

Účastnili se také různých večírků a přehlídek, kterých byl tehdy New York plný. Zde fotka fasády nočního klubu Dom, kde Warhol uspořádal akci, na které zahráli Velvet Underground a zmiňovaná Sedgwicková předvedla taneční číslo. Legendární kapele s frontmanem Lou Reedem dělal Warhol manažera.

Andy Warhol, New York, 1986

Na této fotce je Andy Warhol zachycený rok před smrtí. O slávě, které se za svého života těšil, říkával: „Pozornost veřejnosti je jako buráky. Jak s tím jednou začnete, nemůžete přestat.“

Obálka knihy Andy Warhol - Gigant

Kniha Andy Warhol - Gigant vyšla v limitované sběratelské edici a váží sedm a půl kilogramu, má 624 stran a měří 33x43 centrimetrů. Její cena se pohybuje od tří a půl do čtyř tisíc korun.