Ve věku 92 let zemřel Albert Uderzo, spoluautor komiksu o Asterixovi

  • 6
Ve věku 92 let zemřel francouzský kreslíř a ilustrátor Albert Uderzo, jenž se proslavil jako spoluautor komiksu Asterix. Podle agentury AFP to oznámila rodina.

Kreslíř a ilustrátor se narodil v roce 1927 v městečku Fismes na severovýchodě Francie. Rodiče jej pojmenovali po starším bratrovi, který zemřel krátce po porodu. Sám Uderzo se narodil s šesti prsty na každé ruce, které mu chirurgové později odoperovali.

Výtvarný talent se u něj začal projevovat už v dětství, často si kreslil, měl však i jiné sny - chtěl se stát klaunem nebo leteckým inženýrem. V jedenácti letech rodiče zjistili, že je jejich Albert barvoslepý. Na budoucí práci to však nemělo stěžejní vliv. Skeče byly především černobílé a pro případ potřeby si barvy popisoval.

S dlouholetým kolegou, scenáristou a spisovatelem René Goscinnym, se seznámil v Paříži z kraje padesátých let. Než společně stvořili populárního Asterixe, vznikla postava Indiána, „nejudatnějšího bojovníka z udatného kemen Čoječojeů Umpa-pa“ a jeho partnera rytíře Huberta z Listového Těsta.

Postava Asterixe spatřila světlo světa v roce 1959 a dva roky vycházela pouze jako seriál. Oba autoři však brzy zjistili, že o jejich komiks je takový zájem, že se rozhodli Asterixovi zasvětit celou publikaci a později i svůj tvůrčí život.

Goscinny zemřel v roce 1977, Uderza však dobrodružství Asterixe zaměstnávala ještě dlouhá léta. Série se dočkala i mnoha televizních a filmových zpracování. V jedné z nich si Asterixe zahrál herec Christian Clavier a jeho obtloustlého kamaráda Obelixe kolega Gérard Depardieu.

Albert Uderzo měl jedno dítě, dceru Sylvii, se kterou se na sklonku života pustil do soudního sporu. Rodinná rozepře začala v roce 2007, kdy se kreslíř rozhodl prodat podíl ve svém nakladatelství Les Éditions Albert René, které v roce 1979 založil.

Uderzová tak musela odejít z vedení firmy, které se následně stalo součástí jiného nakladatelství Hachette Livre. Jelikož považovala jednání nových majitelů za manipulativní, rozhodla se o dva roky později na nové majitele podat žalobu. Obvinila je, že zneužili špatného zdravotního stavu jejího otce. Ten však obdobná tvrzení o svém duševním i fyzickém stavu odmítal. V roce 2013 se ji proto také rozhodl dát k soudu za údajné „psychologické násilí“.

,
Témata: Albert Uderzo, AFP, komiks