Arnošt Goldflam (Praha, 13. července 2020)

Arnošt Goldflam (Praha, 13. července 2020) | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Audioknižní rok zahajují příběhy od Agathy Christie i Arnošta Goldflama

  • 1
Už z počátku ledna začaly audioknižní trh plnit nové tituly. V nejbližších dnech dorazí příběhy od Jonase Jonassona, Michaely Klevisové nebo Agathy Christie a ještě před nimi na trh zamířila audiokniha Spánek rozumu plodí příšery, v níž Aleš Palán hovoří s biochemikem a prorektorem Univerzity Karlovy Janem Konvalinkou.

Jádro rozhovoru tvoří události uplynulého roku. Mluví o povaze koronaviru, strachu i (ne)schopnosti zorientovat se v záplavě informací; erudovaně a s nadhledem. Konvalinka odhalí i část svého dětství a dospívání včetně touhy stát se egyptologem. A jelikož audiokniha vznikala později než kniha, doplnili ji pánové o nejaktuálnější úvahy.

Ty, kteří již mají koronavirové tematiky dost, by mohla potěšit verze klasiky z pera Rudolfa Těsnohlídka Liška Bystrouška, jež dala vzniknout opeře Leoše Janáčka. Namluvil ji Arnošt Goldflam a jako součást nového vydání Lišky Bystroušky od nakladatelství Host vyšla loni, až teď je však v prodeji samostatně. Aktuální zpracování se odlišuje především grafickým pojetím a ilustracemi od Venduly Chalánkové.

Zvukové podoby se dočká i další novinka loňského roku – Sladká pomsta od švédského spisovatele Jonase Jonassona, jenž se proslavil humoristickým příběhem Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel. Martin Stránský v ní mimo jiné vypráví příběh reklamního kreativce, který se rozhodne prodávat „pomstu na klíč“. K dispozici by audiokniha z dílny vydavatelství Voxi, jež spadá pod společnost Albatros Media, měla být od 15. ledna.

Ze stejného vydavatelství pochází i audiokniha Drak spí od Michaely Klevisové, jejíž tištěná verze se loni dlouho držela v desítce nejprodávanějších titulů Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Autorka detektivek a dvojnásobná držitelka Ceny Jiřího Marka se v ní znovu vrací k inspektorovi Josefu Bergmanovi, který se tentokrát vydává z Prahy na jih Čech, aby odhalil tragická tajemství jedné zapadlé vesničky. Příběh načetla Kristýna Kociánová.

Mrazivým vyprávěním zásobuje také Martin Goffa, který léta působil u policie. Jeho Mužům z chatrče, kteří vyjdou 20. ledna, hlas propůjčili Jan Maxián a Jan Zadražil. Novinář Marek Vráz se tu zabývá na první pohled nenápadným úmrtím muže v chatrči na okraji města.

K audiodetektivkám přidá vydavatelství One Hot Book román Agathy Christie Plavý kůň, který se točí okolo vraždy kněze. Kniha z roku 1961 je jediná, kde postava přítelkyně Hercula Poirota Ariadne Oliverová vystupuje samostatně.