Skotští dudáci na festivalu v Edinburghu

Skotští dudáci na festivalu v Edinburghu | foto: Profimedia.cz

Ztlumte dudy, vzkázal Brusel do Skotska

  • 124
Jejich vysoko posazené tóny vnášely strach do řad nepřátel Skotska a citlivější turisty nutí zapátrat v kapsách po ucpávkách do uší. Ale teď se budou muset dudy ztlumit na základě výnosu Bruselu.

Podle britského listu The Sunday Times se od tohoto měsíce musejí dudáci podřídit přísným limitům hlasitosti, jinak riskují, že poruší zdravotní a bezpečnostní pravidla EU. Skupiny se proto musejí ztišit nebo nosit špunty do uší, aby jejich vystavení hluku nepřekračovalo 85 decibelů.

KDO JAK NAHLAS
132 decibelů
punková kapela Gallows
130 decibelů
startující letadlo Boeing 747 vzdálené sto metrů
126 decibelů
The Who, koncert 1976
122 decibelů
dudácká kapela
120 decibelů
pneumatické kladivo
110 decibelů
noční klub
110 decibelů
orchestr hrající Prsten Nibelungův od Wagnera
94 decibelů
metro
70 decibelů
vysavač
60 decibelů
normální rozhovor

Hraje-li dudácká kapela naplno, pak na venkovním prostranství dosahuje hladina hluku 122 decibelů, což je hlasitější než noční klub či motorová pila, která dosahuje 116 decibelů. Zatímco někteří vidinu přitlumenějších dud vítají, samotní muzikanti varují, že jejich vystoupení tím utrpí.

Dudáčtí kapelníci tvrdí, že je prakticky nemožné hrát potichu, anebo sladit kapelu, pokud budou hráči mít špunty či ochranná sluchátka na uších. Pak se jakákoli skladba může snadno změnit v neladící kakofonii.

Pravidla EU prakticky omezují cvičení bez ucpávek do uší na 15 minut denně. A zatímco dudácké školy už začaly studentům dávat chrániče uší, dudáčtí kapelníci se připravují zaujmout společné stanovisko.

Ian Hughes, kapelník dudácké skupiny RAF Leuchars na vojenské letecké základně v oblasti Fife tvrdí, že nová legislativa v podstatě poprvé za více než 250 let staví dudácká vystoupení mimo zákon. Naposledy se tak stalo po jakobitském povstání a porážce prince Karla Eduarda Stuarta (známého jako Bonnie Prince Charlie) v roce 1746 v bitvě u Cullodenu.

Národní skotský orchestr mladých dudáků

"Tyto limity jsou příliš nízké. Pokud se jim máme podřídit, pak dudácké kapely přestanou existovat," řekl Hughes listu The Sunday Times, "protože úplně každá dudácká kapela na světě bude překračovat maximální povolenou hranici hluku. Když budou dudáci muset nosit ucpávky do uší, ztratí se čistota zvuku a nastane problém, jakmile se pokusíte sladit kapelu na určité úrovni. Na dudy se nedá hrát potichu, dudy nemají knoflík hlasitosti."

Pravidla EU jsou součástí kontroly hluku v rámci pracovních podmínek. Na jejich základě nesmí průměrné vystavení hluku za týden překročit 85 decibelů, což znamená, že období hlasitého hraní musí vystřídat klidná pasáž. Tato pravidla si nekladou za cíl chránit diváky na koncertech, ale hráče a další zaměstnance.

Nová direktiva postihuje také rockové muzikanty i hráče klasické hudby. Orchestry nyní zvažují, zda mají zavést "tiché zkoušky" v případě hudby takových skladatelů, jako je Richard Wagner či Giuseppe Verdi, aby tím vykompenzovaly hlasitost jejich skladeb.

Jízda valkýr z Wagnerovy opery Prsten Nibelungův

Mezi nejhlasitější rockové kapely patří The Who, kteří v roce 1976 dosáhli při vystoupení 126 decibelů. Ovšem v loňském roce je porazila watfordská punková skupina Gallows, jíž bylo naměřeno 132,5 decibelu.

Ian "Lemmy" Kilmister, hlavní zpěvák heavymetalové skupiny Motörhead, říká, že jakýmkoli pokusům o zeslabení muziky hodlá kapela odolávat. "Podstatou rokenrolu je hlasitá muzika," říká. "Jak, k čertu, čekají, že si ji budeme užívat, když ji zeslabíme?"