Kapela Zrní

Kapela Zrní | foto: Laura Kovanská

VIDEO: Zrní mají nový klip k letitému hitu jménem Hýkal

  • 3
Kapela Zrní se po více než šesti letech rozhodla natočit oficiální klip k písničce Hýkal. Režie se ujal Tomáš Bláha a vizuální příběh pojednává o dospívajícím outsiderovi. Kapela chystá také nové EP Spící, které vyjde 26. října. Bude to soubor písniček, jež se nevešly na poslední album Jiskřící.

Píseň vznikla v roce 2011 během kapelního soustředění a vlastně díky improvizaci. „Noc, hoří dřevo v kamnech, ležím na gauči se zavřenejma očima a do mikrofonu vyprávím bůhví odkud se zjevivší výjev lesního hýkala, morbidního mravenčího přízraku, kterej jí zlý lidi. Ten text jsem takhle zaimprovizoval a už jsem s nim ani nehnul. Přepsal jsem ho tak, jak ho mý podvědomí vyplivlo,“ prozrazuje frontman Honza Unger.

Skladba vyšla v roce 2012 na albu Soundtrack ke konci světa, za kterou skupina obdržela cenu Anděl. A Hýkal patří mezi fanoušky k nejoblíbenějším skladbám. „Během pár let se z písničky stal jeden z našich ‚hitů‘, což je pro nás samo o sobě vtipný. Vtipnější je hrát ji s filharmonií, kdy seriózní těleso pod taktovkou dirigenta tuhle naší blbinu provádí,“ říká Unger. „A teď, když jsme si řekli, že si Hýkal zaslouží i klip, je to zas vtipný, vidět, kolik lidí na týhle naší blbině pracuje, aby se doplnila i obrazem.“

Videoklip natočil režisér Tomáš Bláha, který se Zrní spolupracuje od nahrávání poslední desky Jiskřící, kdy s kapelou pobýval v Madridu. Právě zde se prolnuly jejich tvůrčí představy a Hýkal je nyní čtvrtým a dosud největším společně realizovaným projektem.

Příběh je zasazen do prostředí teenagerů, jež vytváří prostor pro vznik hýkala, lesního ducha a v přeneseném významu alterega bojujícího proti vlastnímu strachu a bezpráví. Ve vedlejších rolích si zahráli náctiletí fanoušci kapely.

Během podzimu připravuje kapela nové EP Spící, soubor písniček, jež se nevešly na desku Jiskřící. Bude to pět skladeb, které vyjdou 26. října na malém vinylu. Spící bude pokřtěno hned na dvou koncertech – 1. listopadu na Flédě v Brně a 17. prosince v Lucerna Music Baru v Praze.