Zpěvák a bubeník Tata Bojs Milan Cais na festivalu Colours of Ostrava 2009

Zpěvák a bubeník Tata Bojs Milan Cais na festivalu Colours of Ostrava 2009 | foto: Marek Dvořáček, iDNES.cz

Zpěvák Tata Bojs havaroval na motorce, kapela zrušila koncerty

  • 47
Zpěvák a bubeník Tata Bojs a uznávaný výtvarník Milan Cais havaroval na motocyklu a skončil v nemocnici. Nyní už se léčí doma. Populární kapela však kvůli jeho zraněním a rehabilitaci musela až do podzimu odříci všechny koncerty.

Nehoda se stala minulý týden v Praze. "Vozidlo jedoucí před Milanem mělo technickou závadu, kvůli které došlo k rozlití oleje na vozovku a následné havárii Milanova motocyklu," popsal iDNES.cz okolnosti nehody Michal Máka z firmy Warner Music, u které Tata Bojs vydávají svá alba.

Cais skončil ve vojenské nemocnici ve Střešovicích. "Měl zlomená a pohmožděná žebra, lopatky a klíční kosti. V nemocnici pobyl několik dnů, v tuto chvíli se již zotavuje doma," podotkl Máka.

Tata Bojs měli na srpen naplánovány tři festivalové koncerty - ve Vyškově, ve Vostrově-Mnichově Hradišti a ve Vroutku. Kvůli Caisovu zranění kapela tato vystoupení musela zrušit. "Další aktivity skupiny budou záviset na Milanově rekonvalescenci," podotkl Máka.

Colours of Ostrava 2009 - Tata Bojs & Ahn TrioTata Bojs chtějí stihnout společné turné s Ahn Triem, naplánované na konec letošního roku. Mělo by navázat na album největších hitů smetana, na následné vyprodané turné s korejským triem či na jejich unikátní koncert na letošním festivalu Colours of Ostrava.

"Nevynucenou pauzu skupina také využije na přípravu nové studiové desky, jehož vydání je naplánováno na příští rok," podotkl Máka. Tata Bojs mají dosud na kontě třináct alb, jedno DVD a knihu Nanobook.

Zrušené koncerty

14. 8. Vyškov
Rock Shock Open Air Festival
22. 8. Vostrov-Mnichovo Hradiště
Summer Aquaparty V.
28. 8. Vroutek
Rock for Churchill

Letos pětatřicetiletý Cais je společně s baskytaristou Mardošou zakládajícím členem Tata Bojs. Kromě bicích a zpěvu vytváří vizuální podobu všech nosičů a vystoupení kapely. Absolvent pražské AVU je totiž také uznávaným výtvarníkem. Samostatně vystavuje od roku 1992, používá pseudonym p3D-01.

V roce 2005 připravil pro českou expozici na světové výstavě EXPO v japonském Aichi zvukový nástroj Kapkostroj, který lze spustit pumpováním, načež kapky padající vody rozeznějí činely.

O rok později připravil pro pražskou Galerii kritiků originální a rovněž velmi osobní výstavu 9 + 6, v roce 2007 se podílel na pochvalně přijaté interaktivní výstavě Orbis Pictus aneb Brána do světa tvořivé lidské fantazie.

Jeho instalace byly například vystaveny v českém pavilonu na světové výstavě v japonském Aiči. Ilustroval také Nanobook, kterou napsal Mardoša a jež získala ocenění ministra kultury jako třetí nejlepší kniha roku 2004.

Minulé prázdniny havaroval na motorce bubeník skupiny Chinaski Pavel Grohman. Na rozdíl od Caise po srážce s osobním automobilem zemřel. - více o Grohmanově smrti čtěte zde