Fats Domino v roce 2013

Fats Domino v roce 2013 | foto: AP

Zemřel zpěvák a pianista Fats Domino, jeden z praotců rokenrolu

  • 8
Ve věku 89 let zemřel americký zpěvák a pianista Antoine Domino zvaný Fats. Jak informovala agentura AP, skonal v úterý. Domino je považovaný za jednoho z praotců rokenrolu. Za svůj vzor ho označil rokenrolový král Elvis Presley, k jeho odkazu se hlásili i Beatles.

Fats Domino, který byl kreolského původu, patřil v 50. letech minulého století k největším rokenrolovým hvězdám a vůbec k prvním umělcům věnujícím se hudebnímu stylu R&B, kterému se podařilo oslovit bělošské posluchače.

Elvis Presley, který je titulován jako rokenrolový král, Domina označil za vzor, který velmi ovlivnil jeho hudební kariéru. Paul McCartney nahrál tři jeho písně včetně Ain’t That a Shame na své album rokenrolových klasik určené na sklonku 80. let výlučně pro sovětský trh.

Fats Domino - Ain’t That a Shame

Fats Domino prodal přes 110 milionů nahrávek. Ke známým patří například už zmíněná Ain’t That a Shame, I’m Walking nebo jím podaná verze písně Blueberry Hill. Ain’t That a Shame se po svém vydání v roce 1955 stala obrovským hitem a nakonec se jí prodalo na milion kopií. Magazín Rolling Stone skladbu zařadil mezi 500 nejlepších písní všech dob.

Podle jedné z teorií dal titul Dominovy písně The Big Beat název celému hudebnímu žánru.

,