Textař Rostislav Černý v pořadu Kam zmizel ten starý song (2004)

Textař Rostislav Černý v pořadu Kam zmizel ten starý song (2004) | foto: Česká televize

Zemřel textař Rostislav Černý, autor hitů včetně Gottova Trezoru

  • 3
Černý byl mužem mnoha talentů, působil jako textař, ale také překladatel, scenárista, herec a animátor. Po roce 1968 emigroval a svými profesemi se úspěšně živil i v zahraničí. O jeho úmrtí informoval Petr Soukup z Ochranného svazu autorského, členem jehož dozorčí rady Černý byl. Bylo mu 78 let.

Rostislav Černý se narodil v roce 1937, vystudoval DAMU a v 60. letech se objevoval na scénách divadel malých forem, hrál například v semaforském představení Člověk z půdy.

Napsal texty ke skladbám, jako jsou Trezor, Oliver Twist, Loudá se půlměsíc, Dej mi pár okovů, Čas růží a další. Jeho texty zpívali mimo jiných Karel Gott, Waldemar Matuška, Eva Olmerová, Hana Hegerová, Marta Kubišová nebo Eva Pilarová.

Se Srncovým Černým divadlem nejprve oficiálně odjel do USA, po sovětské invazi v roce 1968 pak definitivně emigroval. Pracoval v Anglii pro televizi Granada jako animátor a spoluautor na 480 dílech různých dětských seriálů. V německém Kolíně nad Rýnem pracoval pro dětskou redakci WDR, jako animátor se podílel na seriálu Lemmi, pro který navrhl hlavní loutkovou figuru.

V devadesátých letech se vrátil a pracoval jako redaktor Českého rozhlasu. Překládal, psal aforismy a epigramy. „Rosťa se v textařské práci nikdy nehnal za kvantitou. A snad právě proto na svém kontě nemá jedinou píseň, která by byla zbytečná,“ říká Černého kolega z OSA Michael Prostějovský. „Svým dlouhodobým pobytem v zahraniční si získal nadhled, ale nikdy přitom neztratil svoji českou uměleckou duši. Navíc patřil mezi nejnoblesnější lidi, které jsem kdy v životě potkal.“