Hector Zazou

Hector Zazou | foto: Unijazz

Zemřel slavný francouzský progresivista Hector Zazou

  • 1
Björk, Suzanne Vega, John Cale či Gérard Depardieu - ti a mnozí další si kladli za čest spolupracovat se skladatelem a hudebníkem Hectorem Zazouem, který patřil k nejvýznamnějším osobnostem světové progresivní hudby. Zemřel 8. září po těžké nemoci ve věku 60 let.

Ještě vloni mělo české publikum možnost setkat se s Hectorem Zazouem díky podzimnímu festivalu Alternativa, jehož byl hlavní hvězdou. V divadle Archa tehdy vystoupil s unikátním multimediálním projektem QUADRI{+}CHROMIES, jenž vznikl z jeho dvouleté spolupráce s francouzským výtvarníkem Bernardem Cauillaudem.

Hector Zazou & Bernard Cauillaud: QUADRI{+}CHROMIES

První hudební stopu zanechal Hector Zazou v polovině 70. let, kdy vedl progresivní rockovou skupinu ZNR. V 80. letech ve spolupráci s africkým zpěvákem Bonym Bikayem na své hudební vize velmi zdařile rouboval folklorní prvky černého kontinentu.

Hector Zazou má na kontě desítky alb a projektů, ve světovém kontextu se ovšem proslavil především svými konceptuálními alby v 90. letech. Na nich dokonale mixoval podněty vážné hudby, rocku, ambientní elektroniky i nejrůznějších odrůd world music v jeden vždy velmi podnětný celek.

Do deváté dekády Zazou vstoupil projektem, využívajícím korsickou polyfonní vokální hudbu Les Nouvelles Polyphonies Corses (1991). O rok později udělal doslova "díru do světa" albem Sahara Blue.

To bylo poctou básníkovi Arthuru Rimbaudovi, jehož sté výročí úmrtí si právě tehdy svět připomínal. Ke svým hudebním ohlasům na Rimbaudovu poezii se Zazouovi podařilo získat skutečně vybranou společnost v čele s Johnem Calem, Gérardem Depardieuem, Khaledem či Lisou Gerard a Brendanem Perrym (Dead Can Dance).

Stejně působivým, i když zcela jinak zaměřeným projektem bylo album Chansons des mers froides, obsahující variace na lidové písně severských přímořských zemí (Kanady, Finska, Islandu ad.). V rolích zpěvaček se zde představily například Björk, Suzanne Vega, Värttinä či Siouxsie Sioux.

Hector Zazou & Björk: Vísur Vatnsenda Rósu

Do třetice podobně pojatý projekt, plný hostů zvučných jmen, připravil Hector Zazou v roce 2003, kdy se ve studiu sešly pod jeho taktovkou výhradně výrazné zpěvačky, například Laurie Anderson, Lisa Germano, Nina Hynes či Jane Birkin.

Poslední projekt Hectora Zazoua, který spatřil světlo světa letos v lednu, se jmenuje Corps électriques a hostuje na něm mimo jiné norský fusion trumpetista Nils Petter Molvaer.