Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zemřel legendární šansoniér Gilbert Bécaud

  10:58
Ve věku 74 let zemřel v úterý ráno na rakovinu francouzský šansoniér Gilbert Bécaud. Oznámila to francouzská rozhlasová stanice RTL, kde pracuje Bécaudův syn Gaya. Bécaud, vlastním François Gilbert Silly, byl autorem asi 400 písní a stal se jednou z nejznámějších postav francouzského šansonu druhé poloviny 20. století. K nejznámějším písním patří "Nathalie", "Quand il est mort le poéte" (Když zemře básník) či "L'important c'est la rose", kterou s českým textem Ivo Fischera zpívala Helena Vondráčková jako "Kvete růže, podívej".

Bécaud, jemuž se pro nezdolnou energii a temperamentní jevištní vystupování přezdívalo "muž 100.000 voltů" hrál také ve filmu "Země, odkud přicházím".

Skladatel zemřel na své obytné lodi ukotvené u mostu Saint-Cloud poblíž Paříže, řekl později Bécaudův přítel a textař mnoha jeho písní Pierre Delano, podle něhož byla příčinou smrti rakovina plic.

Gilbert Bécaud začínal po válce jako pianista v pařížských nočních klubech a proslavil se v roce 1954 na pódiu pařížské Olympie, kde začal vystupovat na popud Edith Piaf.  V roce 1999 vydal poslední album "Faut faire avec" (Musí to stačit), které bylo vážnější než předchozí a zjevně bylo poznamenáno rakovinou čelisti, kterou, jak se zdálo, právě překonal. Krátce před smrtí dokončil nové album "Mon Cap" (Můj směr).


Profil Gilberta Bécauda

Francouzský zpěvák, skladatel, pianista a herec Gilbert Bécaud, jehož hvězdná kariéra je úzce spjata s pařížskou koncertní mekkou Olympií, skoro půl století
uváděl svým energickým projevem fanoušky do extáze. Typicky nakřáplý chlapský hlas čtyřiasedmdesátiletého velikána šansonu dozněl dnešního dne, kdy autor několika desítek celosvětových hitů prohrál svůj boj s rakovinou plic.

Hudbu si Bécaud vždy skládal sám, ostatně měl k tomu i hudební vzdělání - vystudoval konzervatoř, maminka z něj chtěla mít původně klavírního virtuosa. Dařilo se mu skládat snadno zapamatovatelné melodie, které si k posluchačům našly cestu. Jelikož na slova si netroufal, kvalitní texty mu psali zejména jeho tři nejbližší přátelé literáti Maurice Vidalin, Louis Amade a Pierre Delano, se kterými dlouhodobě pracoval již od svých počátků po skončení druhé světové války.

Narodil se 24. října 1927 v jihofrancouzském přístavu Toulon, odkud odešel po válce do Paříže. Tam jej objevil známý šansoniér Jacques Pills (jeden z manželů Edith Piaf), se kterým v roce 1950 jako doprovodný klavírista vyrazil na turné do Ameriky. Tady si Bécaud poprvé vyzkoušel zpěv a zkomponoval první písně. Po
návratu do Francie za dva roky musel nastoupil na vojnu, se změněným jménem na "Gilbert Bécaud" z původního François Léopold Silly se ale také snažil prosadit sólovým zpěvem.

Jeho první koncert v Olympii, bývalém kině přestavěném na koncertní sál, se stal legendou. Podle pamětníků to nebyl triumf, bylo to delirium: v sále zůstaly rozbité sedačky a vyražené sklo. Dav prolomil dveře a nahrnul se do šaten. Právě díky tomuto vystoupení se Bécaudovi začalo přezdívat "muž 100.000 voltů". Olympii pak vyprodal ještě mnohokrát, v listopadu 1997 měl tu čest, již jako nestor francouzského šansonu, znovuotevřít hudební stánek prvním koncertem po rekonstrukci.

Bécaud prý před vystoupením říkával: "Je vais coucher avec mon public - jdu obcovat se svým publikem." Rytíř Čestné legie se tomu v dobrém slova smyslu opravdu nezpronevěřil. Publikum se nikdy nenudilo, lidi fascinovala energie, která ze zpěváka vyzařovala. A Bécaud zpěv miloval. "Jsem šťasten, že mohu zpívat.
Ať je to v Paříži, Praze nebo v Ostravě. Vždy si ale připadám jako toreador, před nímž se otevírá brána arény," řekl před pár lety interpret, který mnohokrát koncertoval i v České republice.

Autor asi 400 písní, kterého proslavila v roce 1956 i dvojrole v legendárním hudebním filmu "Země, odkud přicházím" režiséra Marcela Carného, se prosadil i mimo Evropu. V šedesátých letech uvedl jako první Evropan na Broadwayi muzikál "Ženy", další desetiletí skládal písně pro špičkové zpěváky - například Barbru Streisandovou či Franka Sinatru. Natočil album se Steviem Wonderem, komponoval i filmovou hudbu. Ještě krátce před smrtí dokončil nové album "Mon Cap" (Můj směr).

Pověrčivý Bécaud, jenž pro štěstí na koncertech zásadně vystupoval s modrou kravatou s bílými puntíky, zůstane v myslích svých obdivovatelů navždy spjat s písněmi jako "Nathalie", "L'important c'est la rose" (česky "Růže kvetou dál" s textem Ivo Fischera zpívala Helena Vondráčková), "Je reviens te chercher",
"Quand il est mort le poete", "La solitude ça n'existe pas" nebo "Et maintenant".

Milovník moře, větru, whisky, dobrého Bordeaux a něžných žen trávil své poslední roky nejčastěji na břehu Seiny, na obytném člunu zakotveném blízko Buloňského lesíka. Otec pěti dětí, který byl od roku 1978 podruhé ženatý s Američankou Kitty, odmítal do poslední chvíle odchod na odpočinek. Úspěšně se vyrovnal i s
rakovinou čelisti, která ho postihla před dvěma lety.

Archivní snímek francouzského šansoniéra Gilberta Bécauda a herečky Marlene Dietrichové z 20. dubna 1962. Bécaud zemřel 18. prosince 2001 ve věku 74 let.

Archivní snímek francouzského šansoniéra Gilberta Bécauda z 1. října 1991. Bécaud zemřel 18. prosince 2001 ve věku 74 let.

Archivní snímek francouzského šansoniéra Gilberta Bécauda z května 1990. Bécaud zemřel 18. prosince 2001 ve věku 74 let.

Autoři: ,

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vystupovat v Praze je často za trest. Lidé jsou tam zpovykaní, říká brněnský komik

16. dubna 2024

Premium Říká, že je cholerik a je snadné ho vytočit. Umí si však vystřelit sám se sebe a je přesvědčený, že...

Přispějí i Kohák či Hřebejk. Chinaski slaví, chystají sérii koncertů v Americe

23. dubna 2024  13:43

Kapela Chinaski prozradila plány na oslavu 30 let od vydání debutového alba. Kromě dvou koncertů v...

Karlovarský festival ocení Ivana Trojana, k šedesátinám obdrží Cenu prezidenta

23. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  11:50

Cenu prezidenta karlovarského filmového festivalu převezme na slavnostním zakončení letošního 58....

KOMENTÁŘ: Kdo půjde do televize ve tři ráno a pro koho se bude vysílat

23. dubna 2024

Premium Zpravodajský kanál České televize ČT24 začne od května živě vysílat čtyřiadvacet hodin denně, nově...

RECENZE: Děti berou za srdce, ale svatá Montessori polepší i kurtizánu

23. dubna 2024

Na rovinu, životopisný snímek Maria Montessori mává praporem emancipace tak vehementně, že mužské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...