JJ Cale

JJ Cale | foto: www.jjcale.com

Zemřel JJ Cale, originální skladatel a kytarista, Claptonův vzor

  • 2
V pátek 26. července zemřel na infarkt v nemocnici v kalifornské La Jolle skladatel, zpěvák a kytarista JJ Cale, jedna z nejvlivnějších hudebních osobností posledního půlstoletí. Bylo mu necelých 75 let. Oznámila to jeho zastupující agentura The Rosebud Agency.

"Ze všech kytaristů, které jsem kdy slyšel, byl na 'elektriku' nejlepší Jimi Hendrix a JJ Cale," nechal se slyšet Neil Young. A na otázku časopisu Vanity Fair "Kterou žijící osobnost nejvíce obdivujete" odpověděl Eric Clapton "JJ Calea".

Zvláště u Claptona není divu: po několik desítek let o Caleovi mluvil při každé příležitosti a s velkou oblibou hrál jeho písně. Cocaine nebo After Midnight proslavil ostatně mnohem víc než jejich autor.

JJ Cale natočil patnáct sólových alb (recenzi posledního Roll On z roku 2009 najdete zde) a v roce 2006 společně se svým obdivovatele Claptonem vydali společné dílo The Road To Escondido. Recenze zde. V pozici hosta se objevil JJ Cale i na posledním Claptonově albu Old Sock (recenze zde).

„Tohle byla realizace možná jedné z mých posledních ambicí, spolupracovat s člověkem, jehož hudba mě inspirovala tak dlouho, jak si jen dokážu vzpomenout," řekl o Caleovi Eric Clapton před vydáním jejich společného alba. "Slovy se ani nedá vyjádřit, co pro mě znamená, jak hudebně, tak jako člověk... a už ho nechci přivádět těmihle ódami do rozpaků, protože to je navíc opravdu skromný člověk.

Eric Clapton & JJ Cale

JJ Cale se narodil pod občanským jménem John Weldon Cale v Oklahoma City. Díky dlouholetému pobytu v oklahomské Tulse je považován za tvůrce stylu "Tulsa Sound", který je mixem blues, rockabilly, country a jazzu.

Pro vlastní Caleovy nahrávky je typická nepředvádivost, jakýsi velmi zvláštní klid. Jeho autorský rukopis je jeden z nejnezaměnitelnějších na hudební scéně, stejně jako přímočará hra na kytaru. Jeho písně měli či mají kromě Erika Claptona v repertoáru např. Lynyrd Skynyrd, Tom Petty nebo Carlos Santana, z našich umělců například Petr Kalandra.


Témata: infarkt