Diskuse k článku

RECENZE: Yoko Ono zvládla zprznit i legendární Lennonovu Imagine

Yoko Ono vydává ve svých pětaosmdesáti letech nahrávku Warzone, která je plná aktivistických postojů a avantgardních postupů. Bohužel hudebně a hlavně pěvecky nemá její deska co nabídnout. A ještě navíc poplivala hudební odkaz svého manžela.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M88í42l10a 24M54a72r95e28š 4132982789

Je mi to líto, ale já poslouchám originál, Johna Lennona mám v srdci a tato verze mi trhá uši.

0/0
6.11.2018 8:52

L83a65d61i59s22l68a67v 94S79o22u14k24u83p 9797469657837

Takový Bob Dylan, to byl taky panečku technický zpěvák, jak se patří, naprosto nefalešný! Ne jako náš muzikální Jarek :-) Kdyby nebyl všeobecně uznáván z minulosti jako legenda, tak by mu Hnátek dnes taky napařil těch 30 procent a jeho čecháčci by ho poplácali po zádech. A ze srdce by se všichni zasmáli, jak prohlédli umělecký podvod a nemilosrdně nastavili zrcadlo.

+2/0
6.11.2018 2:49
Foto

F76i74l70i69p 87J71a17r84a53b 1283437200367

Ale jo, je to takový výlet do poněkud netradičních hudebních krajin. Warzone je docela sugestivní. Imagine se mi asi líbí víc, než originál (jen by to chtělo víc větráků a míň klavíru). Ale to bude nejspíš tím, že Honzu Citróna a to jeho přiteplené sluníčkářství jsem nikdy moc nemusel...

+1/−3
4.11.2018 23:56

H90e46l72e57n81a 39D69o27s31t59á68l21o69v33á 2199292953989

Líbí a nelíbí je věc vkusu. Ale ... vám nevadí, že je tak falešná? U zpěvu mi to přijde jako dost velká potíž.

0/0
5.11.2018 10:47
Foto

F69i92l58i62p 29J31a13r22a95b 1733877140837

Upřímně řečeno, asi to nepoznám. Poznám jen, že zpívá nebo spíš deklamuje "divně", ale zrovna do téhle "hudby" mi to docela pasuje. Neříkám, že se mi to líbí, nebo že bych si to doma pustil, to vůbec, ale jako pro člověka, co tohle vůbec neposlouchá/nezná, to pro mě je vcelku zajímavý zážitek...

+1/0
5.11.2018 13:54

M24i75c45h11a76l 32H47o16r88á82k 7539174579494

Abych pochopil Vaše sdělení kompletně - "Honza Citrón" jako proč? Jedná se o břitký vtip a ironickou nadsázku, kdy jste si popletl Lennon a lemon? Pakliže ano, je o hodně blíže herec Jack Lemmon, tomu stačí ubrat jedno písmenko a máte to!

0/0
5.11.2018 23:52

I20r28e59n46a 60H43r97u47b21á 7659976879209

Připomíná mi to zpěvačku Nico, velmi vzdáleně, ale ta byka zajímavá :-)

+1/0
4.11.2018 19:42

M38a59r36e57k 30K56l70u63f37a 3558564724276

Tak tohle je recenze jak víno! ;-DR^

+5/−1
4.11.2018 9:45

O28n75d32ř85e68j 78V74r24a54j 8712842543379

Upřímně....jak dlouho jste to zvládli poslouchat? já do 0:33 s přemáháním.

+4/0
4.11.2018 8:29

L66a32d79i76s97l89a21v 34S59o94u60k32u27p 9587369927487

Takže specialista na "normální hezké písničky" se chtěl jednou patřičně zavděčit mainstreamovému publiku a tak se jal recenzovat (i z různých nehudebních důvodů) dlouhodobě nenáviděnou nezpěvačku, ale s ní i hudbu používající prvky, kterým vůbec nerozumí a která se na mainstreamovém serveru nikdy neobjeví. Pochopitelně, že Hnátek hodnotí to, k čemu byl vychován – hledá vypulírované pěkné melodie a šlapající rytmus, prostě pěknou písničku do rádia a hodnotí technické parametry zpěvu hlavní aktérky. Yoko Ono "skutečně není zpěvačka, ať se snaží sebevíc", v tom s Hnátkem všichni souhlasí, ale Yoko určitě nechce Hnátka přesvědčovat o opaku. Yoko je hlavně autorka, vypravěčka, deklamátorka, jedním slovem umělkyně (samozřejmě, že posuzovači v čistě technickém významu si teď významně odplivli). Ve věku 85 let se její hlasové možnosti samozřejmě ještě zhoršily a navíc na této napůl improvizační, DIY a noise scéně je téměř pravidlem, že hudba (další významné odplivnutí) se nahrává na první dobrou a nehledí se na různé chyby, takže tím spíš je Yoko neladící pro "komisaře" zpěvu. Jako populistický důkaz netalentu Yoko je Hnátkem k recenzi přibalena notoricky známá Imagine, aby si úplně každý komisař pěvecké techniky vše porovnal a zasmál se.

Na možná rozlučkovém albu jsou skladby podařené více i méně, kromě zneklidňující až strašidelné Warzone jsou to poměrně tradičně pojaté a prosté písně, převážně (po hnátkovsku "nerozjeté") balady s mnoha povedenými momenty. Samozřejmě je potřeba akceptovat tradiční "nezpěv" s chybami a zvláštní anglickou výslovnost, a soustředit se na barvu hlasu, která má pro někoho své kouzlo, aspoň v určitých chvílích, a hlavně na slova, motivy a zvuky. I tak je to "úkol" hlavně pro odvážnější posluchače určitého proudu moderní (záměrně "nehezké" a nezábavné) hudby, kteří třeba berou leccos z Radia Wave (samozřejmě podle hnátkovců, jak je dočasně označuju, jednoznační hipsteři). Podle očekávání, pro mě vůbec ne překvapivě, je pro Hnátka snesitelná Children Power, nejvíce šlapající, naivistická a archaická,

+3/−4
3.11.2018 13:39

L64a31d90i13s69l79a28v 44S43o21u28k40u62p 9447809847447

... opravdu odrhovačka.

Např. pro vyjádření hrůzy by Hnátek spolu se čtenáři dokázali jistě pochopit nějaký hutný, ale příšně strukturovaný metalový nářez, ale rozhodně ne "odstrašující" skladbu Warzone (btw. označit výkřiky nezpochybnitelných hrůz žen ve válečných zónách jako "různá feministická vyjádření" je silně klamající a lacině nadbíhající tradiční nenávisti k feminismu) s "avantgardně pojatými pasážemi", takovým tím „pravým uměním“, které však bez správných drog Hnátek a všichni "normální lidi" vůbec nemohou poslouchat. Samozřejmě "ani s nimi ne". Právě tímto posmíváním Hnátek prozradil, že se neposmívá jen Yoko Ono, ale patrně celé avantgardní, experimentální a volně improvizační scéně, a podobně by asi odsoudil i ty nejcennější nahrávky a umělce (a to i s drogami, které jsou mimochodem spojeny s úplně jinými hudebními žánry). Jsou běžní např. hlasoví umělci, kteří ačkoli mají vynikající hlasové schopnosti a mohli by technicky bravurně zpívat písně, tak nezpívají, ani to o sobě netvrdí, protože je to prostě nebaví, a hlas používají víceméně jako zdroj zvuků, pazvuků a imitací. O nich každý hnátkovec vždy pochopitelně prohlásí, že to jsou neumětelové, a o celé této hudbě obecně, že jsou to nesmysly, které by dovedl zahrát každý.

Takže nezastávám se jen Yoko Ono (její starší tvorbu vlastně z vlastního poslechu neznám), ale i v určitých kruzích vážených umělců, kteří s Yoko spolupracovali a spolupracují (na Warzone opravdové hvězdy Ribot a Friedlander). Taky je příznačné, že recenze různě po světě rozhodně zdaleka všechny nesouzní s Hnátkovým odsudkem, naopak velmi oscilují. To už záleží na naturelu každého. Samozřejmě podle hnátkovců mohou být ti kladní hodnotilé jen pověstní bezvlastnonázoroví, patrně i aktivističtí (a kdoví jestli ne i neomarxističtí) hipsteři.

+1/−4
3.11.2018 13:45

P12e43t95r 14N74o79v74o37t17n51y 1721900181

"recenze různě po světě rozhodně zdaleka všechny nesouzní s Hnátkovým odsudkem, naopak velmi oscilují." Takže Hnátek v pořádku. Zosciloval do mínusu. Akorát vám to stálo za to, napsat dva dlouhé příspěvky blbin.

+4/−1
4.11.2018 22:54

L56a56d64i28s78l46a89v 16S75o29u19k95u78p 9557769237407

Tak pro omezence bez rozhledu vašeho formátu je všechno neznámé a dlouhé blbina. A vždy to napíše suverénně krátce, co by se s tím páral. Je přece všechno jasné. Na tomto mainstreamovém webu přece oscilace nehrozí. Stádo v zádech.

0/0
5.11.2018 3:24

L63a96d86i46s73l90a89v 15S67o27u25k33u94p 9527219917707

A ještě něco. Tím, že jsem napsal, že recenze oscilují, tak jsem míchal recenze publicistické a uživatelské. Ale pokud jde jen o ty první, tak o nich krásně vypovídá známý souhrn renomovaných recenzí na https://www.metacritic.com/music/warzone/yoko-ono/critic-reviews. Nejlepší známka 80, nejhorší 60, průměrná 69. Samozřejmě ta průměrná známka je způsobená tím, že do ní nejsou zahrnuty odpadové recenze všelijakých masinstreamových všeználků a čecháčků.

+1/0
5.11.2018 11:43

L29a20d83i15s78l61a15v 97S21o37u29k84u64p 9827949807397

Od Čechury jsem v životě nic nečetl. Mínusovací bezmozkový stroj.

0/0
6.11.2018 2:12

T37i41b36o20r 68V20i90z36v87a41r31y 9874604943245

Pletete see, opravdu to není potřeba akceptovat. Proč by mělo?

+1/0
3.11.2018 16:26

L52a67d62i15s93l29a78v 91S17o83u67k92u77p 9777479427597

Co to je za hloupou otázku? Akceptovat to bude pochopitelně ten, kdo chce, což z idnesu nebude, počítám, nikdo.

0/0
3.11.2018 16:39

P49e98t71r 80T64o38m92e10k 1256942870351

Strašný.

+3/0
3.11.2018 10:39

M27i66l89a48n 68V88o50l39e37k 5279333436219

Myslel jsem si, že recenze přehání, že zvukaři využili nějakou z hromady dnešních možností, jak výsledek vylepšit. Nepřehání.

0/0
3.11.2018 10:35

P56a27v60e35l 32R43o19k62y83t55a 3110541240808

Lennon byl divnej. Ono byla ještě divnější. Prostě se k sobě hodili. Nebo je karma spojila...:D

Akorát Lennon byl talentovanej ona vůbec.

+6/0
3.11.2018 9:26

P85e97t75r 10Z29m63e95k 7296583501356

Šmankote, to je děsný! Že se nestydí...!!

0/0
3.11.2018 8:33

L87a38d78a 52B18r20y71c 4532564310271

Beatles se sesli u obeda, a john predstavuje svou novou holku

...to je ono...

+1/0
3.11.2018 8:33

J45a81n 64F68r64a91u17e13n16b91e67r44g 7355584507290

Tak teda, nechci se moc rouhat, ale dal bych to líp...

+2/0
3.11.2018 1:10
Foto

R56a42d91o92s30l41a76v 81J17a31n33ý14r 2139918449521

jó, kdyby lennon žil už by byla dávno kopnutá do zádele a lennon by měl od tý doby nějakou v pořadí šestou, čtyřikrát mladší a tadle bába by dávno nikoho nezajímala. ale protože byl umřen v pravej čas, tak má pani rovněž nadosmrti vystaráno :-)

+10/0
2.11.2018 23:58

L36a39d75a 58B64r47y97c 4372634660421

IMAGINE

Uzasne jednoducha hudebni linka-motiv-doprovod, genialni.

Hrozne nehodici se NEZPEV...od NEZPEVACKY...

+1/0
2.11.2018 20:31

J32i81ř46í 21V17i82m60r 5313347980880

No konečně mi ten cajdák - v tomto podání - dává smysl.

+1/0
2.11.2018 20:10
Foto

Š35t52ě60p33á91n 82B83i85n78k11o 3886744983826

Jako Imagine je fakt šílenost, ale teď jsem si pustil Warzone a ne autore, tohle nejen že nemělo vzniknout, tohle má být trestné ;-).

+8/0
2.11.2018 19:33

T31o21m52á97š 77B53r93a92b76e20c 2488846485866

Vida, dneska se Hnátek asi zavděčí :-P:-)

0/0
2.11.2018 17:39

J92a94n 18G82e31n12s39e86r 1338223859740

Já nevím co by plivala na největšího feˇˇtáka, vy lidi víte?

0/0
2.11.2018 17:31
Foto

M44i80l81a56n 52K80u56č45e18r10a 2387203805113

Ošklivej chlap :-(

+3/−3
2.11.2018 17:19

J20a80n 57G66e55n81s43e98r 1468913179920

Co považujete za krásu? Že se ptám, žejo!

0/0
2.11.2018 17:57

M66a25r61t29i80n 65K74r65e67b28s 4589949370900

Jedna z nejhorších čarodějnic všech dob v "šoubyznysu". Jak vzezřením, tak i skutky.

+24/0
2.11.2018 16:53

T41o67b40i57á86š 18C54o21u30f38a75l 9514639286294

"Balada odzpívaná jako po mrtvici" ;-D R^

Přesné.

+19/0
2.11.2018 16:23

T62o47m81á19š 60L72u62d78v91í47k 5180388243356

"Yoko Ono má v rámci pozůstalosti plné právo se skladbou nakládat, jak se jí zlíbí"

Připomínám, že není jen dědičkou práv k písni, ale i její spoluautorkou.

+2/−1
2.11.2018 16:09

V54á22c38l18a60v 53K51o67z78u60k 5595165571700

Přesně tak. John jí spoluautorský kredit k "Imagine" připsal v nejednom rozhovoru už v 70. letech.

0/0
27.12.2018 9:33

K50a98t51e88ř32i11n48a 98D94r57a54h81o79k93o76u78p94i70l45o81v15á 9126311382343

Ježiši, to Imagine je horší než kdyby se někdo snažil to parodovat. Ale pobavilo to. ;-D

+9/0
2.11.2018 16:05

P20e67t18r 94K24ř40í98ž 2233564311301

Me to pripada skvely ... hned bych to nominoval na viteze hvezdne pechoty vedle Anicky Dajdou

+4/0
2.11.2018 16:11

Najdete na iDNES.cz