Xindl X (Lucerna Music Bar, Praha, 28. února 2017) | foto: Yan Renelt, MAFRA

GLOSA: Xindl X svůj koncert utopil v záplavě hostů, ač jinak zábavných

  • 8
Písničkář Xindl X v úterý koncertoval v pražském Lucerna Music Baru v rámci svého klubového turné. Vystoupení pojal jako vzpomínku na sólové začátky, přehrál i novinky s doprovodnou kapelou. Večer trochu neúměrně prodlužoval hlavně zástup muzikantských hostů.

Xindl X své turné avizoval sloganem „nový songy s kapelou a starý fláky s kytarou“ a z dramaturgického hlediska to není špatný nápad. Znamená to, že koncert začal hity jako Dysgrafik nebo Styky, které písničkář odehrál jen s akustickou kytarou a perkusemi.

Následně nastoupila celá doprovodná kapela a zazněly písně z poslední desky Kvadratura záchranného kruhu. Mix nových a starých songů, navíc s tím, že se s provařenými peckami nešetřilo až na konec vystoupení, večeru rozhodně prospěl.

Zároveň si Xindl pozval celou řadu hostů včetně Petra Lüftnera, jehož loňskou desku Až se příště narodím produkoval a který koncert jako předskokan také zahájil. V průběhu večera se na pódiu objevily například ještě vokální Skety a slovenská písničkářka Mirka Miškechová.

Kromě společných songů se všichni prezentovali i sólově, což celý večer dost protahovalo. Celkem zazněly tři desítky písní a během některých hostovaček jinak velmi vroucně reagující publikum trochu umdlévalo.

Záplava hostů byla tak pro vyznění celého koncertu větším oříškem než problémy s laděním kytary v jeho úvodu. A ve vší úctě k a capella souboru Petra Wajsara - pro fanoušky je možná dobrá zpráva, že na dalších zastávkách v Brně, Plzni, Olomouci či Pardubicích se Skety neobjeví.