Xavier Baumaxa vydal novinku Coveranto. Na desce hostuje i Lenka Dusilová.

Xavier Baumaxa vydal novinku Coveranto. Na desce hostuje i Lenka Dusilová. | foto: Petr Topič, iDNES.cz

Xavier Baumaxa je na nové desce ve formě

  • 4
Nová deska svérázného písničkáře Xaviera Baumaxy příjemně překvapuje svou propracovaností, aranžérskou nápaditostí a atmosférou. Není to další "zhulenecký" vtip, jako jeho poslední počin parodující řečové vady Václava Havla, který pod názvem ...A ten Clintn, on mi hýkal vydal před Vánoci.

Baumaxa na Coveranto povolal do studia svůj orchestr Hněddé smyčce, se kterým občas vystupuje i naživo. Společně pak v nových aranžích znovu nahráli deset starších skladeb a přidali pět novinek.

Nejde přitom o otrocké přehrání písniček se smyčci, jak ho v otravné formě známe od metalových souborů. Baumaxa často mění celou melodii i frázování. Ne vždy to úplně vychází (třeba u jeho proslavené Pažitky), ale důležité je, že se nesnaží nahradit originální syrovost písniček. Spíš ji doplňuje o další rozměry a hudební poučenost, ke které se dopracoval.

V některých momentech dokonce originál ve srovnání zní jako demoverze. Vyniká to zvlášť ve vážnějších kusech, jako je Muž, který prohrál nebo Na druhé straně plotu, těm dávají smyčce až nečekanou vážnost a vyznění.

Dusilová i beatboxer

Baumaxa jako by dával najevo, co možná ne všem fanouškům jeho štiplavých textů a sprosťáren dochází: jeho písničky v sobě mají víc rozměrů. Místy jsou až nebývale poetické. A Xindl X, který je k Baumaxovi občas přirovnáván, vedle něj působí jako estráda Petra Novotného.

Dalším příjemným překvapením na desce Coveranto jsou hosté jako Lenka Dusilová, Honza Homola anebo beatboxer Nasty, který rozhýbal Baumaxovu klasiku Ozajstný Hip Hop. Největší pozornost na sebe však strhávají Dan Bárta, Oto Klempíř a Matěj Ruppert, díky nimž vznikla nenapodobitelně vtipná hříčka Umělci, co "jsou prdinové naší doby a hovoří k nám vypůjčenými slovy".

Coveranto je zkrátka esencí toho, co se na Baumaxových pozdějších deskách ztrácí pod záplavou ne vždy srozumitelných vtípků.

Díky přirozené vážnosti orchestru v sobě má možná i kus kýče, ale povedlo se na něm posunout staré písničky dál. A možná i vytyčit směr, kterým by se Xavier Baumaxa – muž, který přestal být jen s kytarou – ve studiu mohl do budoucna ubírat.

Xavier Baumaxa - Coveranto
CD, cena 259 korun
Hodnocení MF DNES: 80 %