Woody Allen

Woody Allen | foto: Profimedia.cz

Woody Allen si vezme klarinet a poprvé zahraje Praze

  • 3
Čtyři dny před Vánocemi dorazí do Česka opěvovaný herec a režisér Woody Allen. S filmem ale jeho návštěva nebude mít moc společného; se svou kapelou New Orleans Jazz Band zahraje v pražském Kongresovém centru.

"Vstupenky jsou k dostání v cenách od 800 do 5500 korun," uvedla Barbora Vokatá z pořadatelské agentury WTF Entertainment.

Hudba je společně s filmem Allenovou životní láskou. Výtečný hráč na klarinet se svou kapelou hraje každé pondělí večer v hotelu Carlyle na Manhattanu. V repertoáru mají především klasické jazzové skladby z New Orleans z počátku dvacátého století.

S kapelou doposud vydal dvě alba - The  Bunk Project (1993) a hudbu k filmu Wild Man Blues (1997). Jde o dokument režisérky Barbary Koppleové, který zachycuje průběh evropského turné Allenovy kapely z roku 1996.

WOODY ALLEN & NEW ORLEANS JAZZ BAND

Woody Allen hraje na klarinet od puberty. Své umělecké jméno si vypůjčil od svého vzoru, slavného klarinetisty Woodyho Hermana. Veřejně koncertuje od konce šedesátých let. Účinkoval mimo jiné v Preservation Hall Jazz Band, s nímž nahrál filmovou hudbu ke Spáči (Sleeper).

Woody Allen se narodil roku 1935 jako Allen Stewart Kongsberg. Již řadu let patří mezi nejvýznamnější a hlavně nejvýraznější americké filmové tvůrce.

Za svoji více než čtyřicetiletou kariéru u filmu byl zatím dvacetkrát nominován na Oscara za režii, scénář nebo herecký výkon, z toho třikrát uspěl.

Svými třinácti nominacemi za scénář navíc drží absolutní filmařský rekord. Jeho filmy jsou navíc vždy zárukou výjimečně kvalitních hereckých výkonů.