Imperial Crowns

Imperial Crowns | foto: Liver Music

Waitsovi parťáci (prý) hotelové pokoje neničí

V rámci volné série Prague International Bluenight zasáhne Prahu 6. listopadu v Rock Café divoká smršť amerických Imperial Crowns.

"Jsme žhavější a energičtější než Rolling Stones v roce 1965," prohlašují s oprsklostí sobě vlastní sami o sobě Imperial Crowns. Každý, kdo slyšel některou z jejich desek nebo viděl loňský koncert v Lucerna Music Baru jim ale musí dát za pravdu.

Když bylo Jimmiemu Woodsovi dvanáct, viděl hrát slavného texaského bluesového kytaristu Lightnin' Hopkinse. To mu změnilo život a poslalo směrem, kterým se ubírá dosud. S Hopkinsem si pak později dokonce několikrát sám zahrál.

S J.J. Holidayem se dali dohromady za zvláštních okolností. J.J.ova kapela měla domluvené klubové hraní, ale frontman nedorazil. Jimmie ho zastoupil a po J.J.ově příchodu si ještě stačili zajamovat.

J.J. Holiday původně začínal s bluesovými legendami, pianistou Sunnyland Slimem a kytaristou Hubertem Sumlinem, později si zahrál třeba s the Blues Brothers. V roce 1997 točil společně s Woodsem filmovou hudbu ve studiu Billyho Sullivana. Ten se posléze stal "třetím šperkem" právě vzniklých Imperial Crowns.

Všichni tři jsou dobře známí na domácí scéně v Los Angeles, hrají v několika kapelách a pravidelně hostují v bandech řady významných bluesmanů i muzikantů, překračujících hranice. Mají dokonce bohaté zkušenosti s kultovním zpěvákem Chuckem E. Weissem a jeho nejbližším kamarádem, samotným Tomem Waitsem.

Do Evropy přivážejí Imperial Crowns nový, alternativní a energický pohled na blues. "Nechceme, aby z blues byl muzeální exponát," prohlašuje frontman. Jejich manažer říká: "Jsou to velmi milí lidé, kteří neničí hotelové pokoje." Po poslechu jejich drsné hudby mu ovšem uvěří málokdo...