Wabi Daněk na narozeninovém koncertu Jiřího Tichoty (Tipsport arena, Praha, 27....

Wabi Daněk na narozeninovém koncertu Jiřího Tichoty (Tipsport arena, Praha, 27. května 2017) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Písničky Wabiho Daňka jsou stálou jistotou v hroutícím se světě

  • 8
Nohama stíráš rosu na kolejích, zní v refrénu jedné z nejslavnějších českých trampských písniček. Nové vydání desky Rosa na kolejích vzává hold jejímu autorovi, Stanislavu Wabi Daňkovi.

Výpravnou a do detailů dotaženou reedici alba Rosa na kolejích, s podtitulem Písničky Wabiho Daňka, která vyšla na vinylu a vůbec poprvé i na CD, je třeba uvítat a cenit si ji. Protože pokud si to ještě někdo neuvědomil, Wabi Daněk nebyl jen autor titulní trampské hymny, ale především ryzí písničkář dylanovsko-kristoffersonovského typu. Pochopitelně v českých poměrech.

Rosa na kolejích, na CD obohacená o dvanáct bonusových skladeb, to připomíná všem, kteří by se snad domnívali, že šlo jen o nějakého „portovního“ kotlíkáře. Třikrát ne. Poslechněte si skladbu Dívce v mercedesu, zaposlouchejte se pečlivě do písničky Outsider Waltz, vychutnejte si práci muzikantských machrů jako Ivo Viktorin, Karel Markytán, Lubomír Malinovský, Josef Šobáň a dalších.

A pak se znovu ponořte do Wabiho přednesu. Nebyl to „velký zpěvák“. Spíš mluvil, vyprávěl příběhy. Jeho neokázalý, civilní a zamyšlený projev je ovšem přesně tím, co jej činilo jedinečným. Byl mu cizí patos. Než aby „literárně“ žvanil a nyl, věcným tónem zazpíval „máš svůj svět, a ten se ti hroutí“, což vydalo za třicet slok uplakaného sebedojímání bratrů Nedvědů.

Wabi Daněk byl prostě machr. I do té Rosy na kolejích vtiskl cosi jen těžko pojmenovatelného, díky čemuž se tato písnička prostě nemá šanci ohrát a zprotivit se. A jeho přednes klasické Riders in the Sky, v českém převodu Jiřího Brdečky jako Ďáblovo stádo? Prosím vás... Tady sedí naprosto všechno. Pro tuhle hudbu se Wabi narodil.

Hlídací kočka

Vstupenky Vám chytím vždycky. Pohlídám přednostní prodeje, vstupenky na poslední šanci, začátek prodeje, slevy i konání akce.