Z výstavy Přišli včas (i s křížkem po funuse): Primal Scream v roce 1994

Z výstavy Přišli včas (i s křížkem po funuse): Primal Scream v roce 1994 | foto: Daniel VojtíšekArchiv Popmusea

Výstava připomene splněné sny rockerů první pětiletky svobody

  • 3
Rolling Stones a Pink Floyd na Strahově. Paul Simon na Spartě. Velvet Underground v Paláci kultury, Metallica v Brně, Iron Maiden v Ostravě. Tato i další jména se vybaví pamětníkům začátku 90. let. Zejména jim je určena první letošní výstava pražského Popmusea s názvem Přišli včas (i s křížkem po funuse).

V první polovině 90. let se česká a moravská pódia otevřela světu a klasici i novicové světového rocku a popu si na nich takřka podávali dveře. Mnohé historky z té doby vešly do kolektivního povědomí jako "staré pověsti rockové": Nick Cave v Lucerně a následně v krčmě Thirsty Dog, proslavené posléze jeho stejnojmennou písní; mytické kluby Bunkr, Repre či U zoufalců zase hostily zanedlouho velmi slavné Yo La Tengo, Tindersticks nebo Offspring.

Z výstavy Přišli včas (i s křížkem po funuse): Frank Zappa jako host Pražského výběru v roce 1991

Výstava s mírně ironickým názvem a konkrétní skupinu potenciálních zájemců oslovujícím podtitulem Byli jste tam taky? nabízí nostalgickou procházku od Rolling Stones na Strahově 1990 k Rolling Stones na Strahově 1995 a přehlídku splněných snů českých hudebních fanoušků těch let slovem i obrazem.

Z výstavy Přišli včas (i s křížkem po funuse): plánek ke strahovskému koncertu Rolling Stones v roce 1995

Veřejná vernisáž výstavy se uskuteční v pondělí 24.ledna od 19 hodin v prostorách Popmusea v KC Kaštan. Její součástí bude i premiéra unikátního střihového dokumentu vytvořeného jen pro potřeby výstavy ze zapomenutých hudebních pořadů té éry. Výstava potrvá do 12. března.

Z výstavy Přišli včas (i s křížkem po funuse): Prodigy v roce 1995

Popmuseum nabídne k výstavě i katalog, jehož součástí bude mimo jiné soupis koncertů zahraničních interpretů, kteří ve sledovaném období v Čechách a na Moravě vystoupili. Po skončení výstavy bude ke stažení na stránkách muzea.