Kapela Toxique prošla změnou image, sofa a boa nahradil popartový design.

Kapela Toxique prošla změnou image, sofa a boa nahradil popartový design. | foto: Václav Jirásek

Vylepšení Toxique míří do světa, po českém turné zaútočí na britskou scénu

  • 4
Kapela Toxique, která tento týden po dvou letech od svého debutu vydala novou desku nazvanou Outlet People, vyjede v říjnu na turné po Česku. V polovině listopadu odehraje čtyři koncerty v Británii.

"Když jsme začínali, tak jsme ani nemohli doufat, že budeme tam, kde jsme. Máme hodně hraní, lidi (na koncerty) chodí a napadají nás písničky, takže jsme v zásadě hrozně spokojeni," říká zpěvačka Toxique Klára Vytisková.

"Outlet People jsou lidi, kteří kloužou po povrchu. Žijeme v době, která je zrychlená, a tak nedostáváme prostor nad věcmi dostatečně přemýšlet. To je strašná škoda a vznikají tak rozhodnutí na bázi povrchních představ," přiblížila Vytisková téma nové desky, s jejímž obalem a fotografiemi k textům si ve spolupráci s kapelou důkladně pohrálo grafické Studio Najbrt (více k nové image skupiny a ukázky z alba ZDE).

Kapela Toxique při proměněKapela Toxique při proměně

Kapela Toxique při proměně

"Dali jsme velký důraz i na nehudební složku a doufáme, že to přinese ovoce. Že to lidi nějakým způsobem ocení a budou chodit na koncerty a bude se jim to líbit," řekl baskytarista Toxique Jan Lstibůrek. Ze scény proto zmizí červená pohovka i s telefonem a paravánem, které dosud byly poznávacími znameními kapely; Vytisková odloží boa a další převleky laděné v popartovém stylu.

Zda muzikantům přání vyplní, uvidí nejdříve 9. října na křtu novinky v Praze; vystoupení Toxique zde doplní program výstavy Designblok. Následovat bude 15 koncertů v řadě měst ČR; sérii uzavře 1. prosince v pražském Paláci Akropolis.

Toxique ještě ve starém kabátě

V polovině listopadu kapelu čekají koncerty ve velkých divadelních sálech v Londýně, Liverpoolu, Birminghamu a Glasgowě. "Je to pro nás obrovská šance, jak předvést svou show," těší se Vytisková, která již zpívala také posluchačům ve Francii, Belgii i čínské Šanghaji.

"Všude bylo přijetí hodně pozitivní," pochvaluje si zpěvačka. Zájem o písničky Toxique mají také v Německu. Jedno tamější vydavatelství chystá na německý a rakouský trh uvést dva roky staré debutové album kapely.

Kvůli nápřahu kapely všichni její členové opustili své další hudební projekty a věnují se Toxique naplno. "Rozhodli jsme se, že zkusíme, aby nás to živilo. Teď nás motivuje hudba a možnost být spolu," vysvětlil Lstibůrek.

Toxique na EXPO 2010 v Šanghaji (Klára Vytisková)

Toxique již také stihli získat cenu Anděl v kategorii objev roku a vydat DVD I Love My Sofa. "Kapely, které u nás dělají pop, hrály většinou deset let, než začaly hrát opravdu pořádně a hodně. Nám se to povedlo zrychleně, což si myslím, že byla souhra štěstí a různých náhod," uvedla Vytisková.

Nažhavená kapela se nyní těší ze svých úspěchů, budoucností se chce nechat překvapit a přesně narýsované plány nemá. "Na podzim 2012 mám od kluků z kapely naplánované těhotenství a do té doby jsme chtěli stihnout desku, tak se asi pojede ještě nějaké nealko turné," dodala se smíchem Vytisková.

,