Vladimír Mišík

Vladimír Mišík | foto: Zuzana Bönisch

Vladimír Mišík posbíral shora seslané nápady a natočil novou desku

  • 5
Koncertovat už sice Vladimír Mišík nebude, ale v září mu vyjde nové album Noční obraz, které připravil s Petrem Ostrouchovem a mnoha hosty zvučných jmen z tuzemska i zahraničí.

Už to skoro vypadalo, že šesti cenami Anděl ověnčené album Jednou tě potkám bude poslední položkou v diskografii Vladimíra Mišíka. Zvlášť, když před časem oznámil definitivní konec koncertní dráhy ze zdravotních důvodů. Jak sám napsal na facebookový profil „s povzdechem ukládám akustického Gibsona do futrálu.“

S živým vystupováním je tedy utrum, ale s nahráváním nových písniček nikoliv. Poměrně překvapivě před nedávnem Vladimír Mišík oznámil, že společně s producentem Petrem Ostrouchovem a jeho kapelou Blue Shadows připravil nové album Noční obraz. Vyjít by mělo v září.

Chystaná deska nepřekvapila jen Mišíkovy fandy, ale hlavně jeho samotného. „Když jsme slavili vydání Jednou tě potkám a radovali se z přívětivých recenzí, otočil se na mě Petr a trochu potutelně se zeptal: Vláďo, kdy začneme nahrávat další písničky? Vyděšeně jsem obrátil oči v sloup a odpověděl, že až nám budou nějaké seslány,“ líčí vznik nového alba Vladimír Mišík.

Po několika měsících mu přišel e-mail od Petra Ostrouchova v němž bylo sedm demonahrávek. „Kostky byly vrženy, lahve inspirativních tekutin pozvolna popíjeny a nápady shora seslané realizovány,“ dodává.

Práci na Jednou tě potkám charakterizuje Petr Ostrouchov jako jeden z nejúžasnějších a nejinspirativnějších životních zážitků, čili si chtěl spolupráci s Vladimírem Mišíkem prodloužit a zopakovat. Začal mu tedy posílat črty a náhozy skladeb a když se mu od něj vracely dlouhé sms zprávy s novými texty, bylo mu jasné, že se rodí další album.

Hostují české i zahraniční hvězdy

Na desce bude ke slyšení hned několik zahraničních hostů, například americký gospelový soubor The Blind Boys Of Alabama, americký bluegrassový kytarista Jerry Douglas, irský hráč na dudy Dave Spillane, známý například díky spolupráci s Mikem Oldfieldem, nebo irský producent a hudebník Dónal Lunny, svého času životní partner zpěvačky Sinéad O’Connor. Jeho hra je ke slyšení na albech Kate Bush nebo Marka Knopflera.

Z českých muzikantů se na Mišíkově chystané desce podíleli Ondřej Pivec, František Kop nebo Richard Baborák, doprovodné vokály nazpívali Lenka Dusilová, Robert Křesťan, Markéta Foukalová a Lenka Nová.

Mělo by jít o zvukově i aranžérsky velmi bohatou nahrávku, kterou bude třeba pečlivě naposlouchat. Pokud jde o texty, na nichž si Mišík dával vždy záležet, krom šesti jeho příspěvků bude Noční obraz obsahovat zhudebněné verše Václava Hraběte, Jana Skácela, Františka Hrubína a Jiřího Ortena. Album uzavírá skladba s textem nedávno zesnulého písničkáře Davida Stypky.