kapela Tábor | foto: Václav Tvarůžka

Cenu Vinyla dostaly kapely Tábor, 58G a aktivity labelu Divnosti

  • 6
Destátý ročník hudebních cen Vinyla uspěla temně folk-rocková kapela Tábor, jihlavská rapová úderka 58G a nezávislé vydavatelství Divnosti.

Vítězové X. ročníku hudebních cen Vinyla byli vyhlášeni v průběhu slavnostního večera ve středu 24. února v pražském Lucerna Music Baru. Za Desku roku kritici zvolili aktuální album Liebe kvarteta Tábor. Objevem roku je rapové trio 58G Tomáše Kučery alias TK27, Počinem roku jsou aktivity labelu Divnosti. A poprvé byli oceněni také mladí hudební publicisté/ky do 27 let. Cenu Cenu Jany „Apačky“ Grygarové za publicistiku získali hned dva autoři: Aneta Martínková a Radim Lisa.

„Ceny Vinyla právě završily 10. ročník. Je o to smutnější, že se ceremoniál uskutečnil bez diváků, protože jsme ocenění založili především proto, aby se zajímavé, ale mainstreamem opomíjené nahrávky dostávaly k širšímu spektru posluchačů. Hudebníkům sice nikdo nebrání, aby si v ústraní skládali a připravovali velké věci, jenže právě alternativní scéna je ve stavu hluboké hibernace. Slavnostní předávání alespoň v online podobě vnímáme jako pozitivní poselství ve smyslu, že se na hudebníky nezapomnělo,” vysvětluje za organizátory Pavel Uretšlégr.

„Založením nové kategorie Ceny Jany ’Apačky’ Grygarové pro mladé publicisty/ky chceme zdůraznit, jak důležité je o klubové hudební scéně přemýšlet, protože bez dobré zpětné vazby se jen těžko může posouvat někam dál,” říká za organizátory druhý z koordinátorů ceny Tomáš Grombíř, a dodává: „Porota se rozhodla ocenit rovnou dva publicisty, jelikož oba reprezentují různé přístupy, jak hudbu a dění kolem ní prezentovat.

Radim Lisa cenu získal za blogový rozcestník Mixtape Spojka o české a slovenské rapové scéně. Vedle něj se ale v této nové kategorii prosadila také Aneta Martínková, publikující nyní zejména v magazínu Full Moon či Aktuálně.cz. Ta se svým projektem Margo loni shodou okolností vyhrála v kategorii Objev roku.“

Slavnostním vyhlášením cen Vinyla v Lucerna Music Baru letošní ceny Vinyla nekončí. „Hudební ceny Vinyla nejsou jednorázovou událostí spojenou pouze s jedním slavnostním večerem v Praze. Ceny Vinyla chápeme jako celoroční platformu na podporu české hudby, proto v rámci Průběžného festivalu Vinyla 2021 na podzim opět plánujeme sérii koncertů či přednášek. Doufáme, že tentokrát kvůli pandemii už nic nebudeme muset rušit nebo nějak omezovat,“ uzavřel za organizátory Pavel Uretšlégr.