Urbánek & Mourek

Urbánek & Mourek | foto: Martin Tůma

VIDEO: Dvojice v klipu čerpá z Bergmana, Zemana i Hvězdných válek

  • 2
Debutující duo písničkářů Vojtěch Urbánek a Tomáš Mourek se představuje provokativním videoklipem k písni Sousede. Pojednává o všudypřítomné závisti a doprovází ji animovaný videoklip s nádechem temné grotesky. iDNES.cz jej uvádí v premiéře.

Debutové album Urbánek & Mourek vyjde u domácího labelu Tranzistor začátkem roku 2016.

Výroby videoklipu se ujal režisér a výtvarník Jakub Čermák (Cermaque), který byl letos nominován na cenu Anděl 2014 za klip k písni Loďky kapely Zrní a jehož video ke skladbě Mariana (Už jsme doma) se jako jediný český klip v historii dostalo do hlavního výběru prestižního evropského festivalu krátkých filmů Brest European Short Film Festival 2015.

„U animování klipu k písni Sousede jsem poslouchal rádio a do tématu závisti a sousedských vztahů se mi nutně vloudily dějiny, násilí, uprchlíci a celej ten kolotoč nesmyslnejch oplátek a odplat,“ říká Jakub Čermák.

A dodává: „Téma sousedů lze samozřejmě pojmout široce. Albert Schweitzer někde říká, že dobré sousedské vztahy jsou základ, který bychom měli rozšiřovat i na vztah ke zvířatům, životnímu prostředí a planetě vůbec. Něco podobného jsem chtěl říct taky. Ale aby to byla groteska rámovaná univerzem,“ říká ke klipu režisér Jakub Čermák.

U příležitosti křtu videoklipu a singlu Sousede vystoupí Urbánek & Mourek v unikátní sestavě spolu s kontrabasistou Tomášem Liškou (Pénte, Druhá tráva) a bubeníkem Marianem Petrželou (Floex, Skinny Joe Line), se kterými spolupracovali na chystaném albu. Křest se uskuteční 3. listopadu v klasicistním prostoru Vily Štvanice.