Veřejné tajemství odhaleno: Radiohead v srpnu poprvé dorazí do Česka

Exkluzivně   16:05aktualizováno  16:05
Jeden ze základních hudebních pilířů devadesátých let, skupina Radiohead, přijede 23. srpna poprvé do Česka. O vystoupení kapely se šuškalo téměř čtvrt roku, chybělo to nejdůležitější: potvrzení pořadatelů. Portál iDNES.cz ho získal jako první.

Radiohead

"Vystoupí pod širým nebem v areálu Výstaviště v Praze-Holešovicích," řekl exkluzivně iDNES.cz Borek Jiřík z pořádající agentury Charm Music.

Vstupenky na koncert budou v prodeji od 15. dubna a o den dříve na stránkách fanklubu Radiohead W.A.S.T.E. "Ceny budou upřesněny při zahájení předprodeje," dodal za spolupořadatele Jiří Sedlák z ArtsMarketing.CZ.

Fanoušci mohli skupinu slyšet živě na letošním slavnostním udílení cen Grammy. Únorové vystoupení bylo unikátní v tom, že bylo první po devítileté pauze, kdy kapela odmítala vystupovat v jakékoliv americké televizní show. Novým držitelům ceny Grammy za nejlepší alternativní album do rytmu skladby 15 Step z alba In Rainbows burácela pochodová kapela. - Recenzi alba In Rainbows čtěte zde

Poté kapela oznámila termíny termíny březnového turné po Jižní Americe, kde odehrála sedm koncertů. Jako hosta si s sebou vzala opravdu speciální kapelu: Kraftwerk. Termín českého koncertu management na stránkách zveřejnil právě ve čtvrtek.

Grammy 2009 - Radiohead

Radiohead se ve složení Thom Yorke (zpěv), Phil Selway (bicí), Ed O´Brien (kytara), Jonny Greenwood (klávesy, kytara) a Colin Greenwood (baskytara) dali dohromady v roce 1985 na chlapecké škole v městečku Abingdon v Oxfordshire.

Ještě s názvem On a Friday svými koncerty v okolí Oxfordu zaujali zástupce hudebního průmyslu natolik, že se jim dostalo "pocty" ve formě smlouvy s labelem EMI. Následovalo přejmenování na Radiohead dle skladby "Radio Head" od Talking Heads.

RadioheadRadiohead

Britové mají v diskografii zatím sedm alb. V pořadí třetí studiovka OK Computer kritici i laická veřejnost označují za přelomovou desku 90. let 20. století. Celosvětově prodali na 30 milionů kopií desek, jsou držitelé mnoha prestižních cen a nominací od Grammy přes BRIT Awards až po ceny MTV.

Z diskografie

Pablo Honey (1993) - se slavným singlem Creep
The Bends (1995)
OK Computer (1997)
Kid A (2000)
Amnesiac (2001)
Hail to the Thief (2003)
In Rainbows (2007) - kapela nechala album za dobrovolný poplatek volně ke stažení z internetu

V roce 2005 se Radiohead objevili na 73. místě v žebříčku nejlepších kapel historie časopisu Rolling Stone. Frontman Thom Yorke vydal v roce 2006 sólové album "The Eraser" a jako zpěvák se zúčastnil řady dalších hudebních projektů (například s Björk).

Autor:

Nejčtenější

Hudební kalendář 2019: Koncerty světových hvězd, které nesmíte prošvihnout

Ed Sheeran na svém prvním pražském koncertě 12. 2. 2015 v pražské Tipsport Areně

Rok 2019 zpříjemní hudebním fanouškům vystoupení řady hvězd. Přijedou Ed Sheera, Metallica nebo Billie Eilish, na...

KVÍZ: Jak znáte seriál Nemocnice na kraji města a jeho tvůrce?

Herci Ladislav Chudík a Miloš Kopecký v televizním seriálu Nemocnice na kraji...

Seriál Nemocnice na kraji města patří k televizním legendám. Časy, kdy ho sledovaly miliony lidí, aby pak druhý den...

Hudební kalendář 2019: Největší letní festivaly v Česku

Rock for People 2018

Festivalová sezona začala letos brzy. Po celé republice od května do září probíhají desítky hudebních přehlídek, které...

RECENZE: Záchranářská Linka poradí, kam volat, ale častěji vzlyká

Ze seriálu Linka

Lékařská Sanitka už tu byla, pilotní Hasiči taky, o policejních ságách nemluvě. Takže zbývalo veškeré složky...

La Putyka zestárla. Málem jsme letos úplně skončili, přiznává Rosťa Novák

Z generálky představení Black Black Woods

Nechybělo mnoho a oslava deseti let Cirku La Putyka by byla tím posledním, co by novocirkusový soubor okolo Rosti...

Další z rubriky

OBRAZEM: Def Leppard a Whitesnake potěšili fanoušky melodického rocku

Def Leppard v pražské O2 areně 17. června 2019

V pondělí v pražské O2 areně úřadovala legendární britská kapela Def Leppard. A aby toho nebylo málo za předskokana si...

Hudební kalendář 2019: Největší letní festivaly v Česku

Rock for People 2018

Festivalová sezona začala letos brzy. Po celé republice od května do září probíhají desítky hudebních přehlídek, které...

I u vás překvapíme, slibuje kapela, co si dělala šoufky z Justina Biebera

Matt Kean z kapely Bring Me The Horizon na londýnském festivalu All Points East...

Britská rocková kapela Bring Me the Horizon bude jednou z hvězd letošního Rock for People. Na festivalu v Hradci...

Najdete na iDNES.cz