Věra Bílá se v Izraeli neubránila dojetí

  • 7
V úterý 20. listopadu skončí pro Věru Bílou a skupinu Kale týdenní pobyt v Izraeli. Spolu se dvěma dalšími českými soubory vystupují v Tel Avivu, Jeruzalémě a Haifě v rámci hudebního festivalu One World Music Series. Středeční jeruzalémské představení proběhlo v prostorách proslulé budovy YMCA naproti hotelu King David. Koncert byl vyprodán, sál naplněn a někteří nadšenci tančili v uličkách mezi sedadly.

Během vystoupení bojovala Věra Bílá s dojetím, kterému místy podlehla. Poprvé v životě se ocitla v Jeruzalémě, bohužel právě v době, kdy byl její otec hospitalizován s mozkovou mrtvicí. Krátce po začátku koncertu však s publikem navázala bezprostřední kontakt a zbytek písně již zpívala s vervou přes plné oči slz. Nadšení hudebníků se z pódia přeneslo na diváky, kteří Věru Bílou a její skupinu zasypávali potleskem.

Čeští hudebníci se v Izraeli těšili širokosáhlé mediální kampani, ve které byli prezentováni jako hvězdy festivalu. V novinách vyšlo několik článků o jejich životě a situaci Romů v Čechách. Mimo jiné byl připomenut jejich osud za druhé světové války, který sdíleli s českými Židy. Věře Bílé se dostalo přídomku typu "diva" a "romská Ela Fitzgeraldová".

Věra Bílá představila českou romskou hudbu izraelským posluchačům poprvé. Česká kultura je v Izraeli poslední dobou pravidelným hostem. Minulý rok uváděl Jan Švankmajer premiéru svého Otesánka v jeruzalémském filmovém klubu Cinemateque, následovanou přehlídkou dalších titulů.

Od ledna 2002 bude tentýž klub každý měsíc uvádět jeden český film. A teprve nedávno skončila výstava současné české grafiky v tel-avivské galerii Nora, v prosinci se zase do Izraele vypraví vokální sólisté Pražského katedrálního sboru, kteří vystoupí v rámci festivalu Musica Liturgica.

Věra Bílá a Kale na koncertě v Jeruzalémě.

Věra Bílá a Kale na koncertě v Jeruzalémě.

Věra Bílá & Kale v Jeruzalémě - plakát.