Beethovenův pomník u Parkhotelu Richmond v Karlových Varech

Beethovenův pomník u Parkhotelu Richmond v Karlových Varech | foto: Jiří Linhart

VÁŽNÁ HUDBA 2020: Bude to rok ve znamení Beethovena a návštěvy z Berlína

  • 2
O zatím patrně nejočekávanější koncert klasické hudby v roce 2020 se postaralo Pražské jaro. Berlínští filharmonikové nejenže přijedou se svým novým šéfem Kirillem Petrenkem, jenž vystřídal sira Simona Rattlea, ale navíc festival netradičně 7. května zahájí skladbami Gustava Mahlera.

Jak odpoví konkurenční Dvořákova Praha, se teprve uvidí, program zveřejní na jaře. Nicméně i v běžné sezonní nabídce orchestrů a ansámblů se najdou slibné počiny. 

Ještě častěji než jindy bude znít hudba Ludwiga van Beethovena, od jehož narození uplyne příští prosinec 250 let. Česká filharmonie uvede například na začátku dubna pod taktovkou specialisty na starou hudbu Giovanniho Antoniniho skladatelovy Symfonie č. 2 a č. 8. 

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK zase mimo jiné chystá na 5. a 6. února večer nazvaný Absolutní pocta Beethovenovi, na němž kromě klasikových děl zazní Absolute Jest od Johna Adamse, jenž se inspiroval Beethovenovými pozdními kvartety, z nichž i hojně cituje. 

Také Filharmonie Brno výročí oslaví, kromě Beethovena navíc připomene i jeho kolegu Antonína Rejchu, a to trojím únorovým provedením kantáty Lenora, která se svým námětem podobá Dvořákově kantátě Svatební košile.

Ale nejen Beethovenem živ jest přirozeně posluchač i hudebník. Nevšedním exkurzem do dějin italské duchovní hudby 17. století bude oratorium San Giovanni od Alessandra Stradelly, jenž převyprávěl dramatický příběh sv. Jana Křtitele a svůdné královské dcery Salome. Soubor Collegium 1704 ho zahraje 4. února v pražském Rudolfinu.