Mezi vánoční songy letos přibyly novinky i předělávky klasických hitů

  • 0
V sezoně vánočních alb pozvedly prapor především ženy, a to jak na světové scéně, tak u nás. Zdařilé desky Lucie Bílé a Radůzy, australské zpěvačky Sii či její americké kolegyně Gwen Stefani mají sváteční atmosféru i hudební přesah. Podívejte se na deset z letošních vánočních songů.

Sia – Santa’s Coming For Us

Santa’s Coming For Us by mohl být taneční hit kdykoliv během roku. Ale funguje samozřejmě skvěle i o Vánocích. Sia v tomto případě vsadila na rozeskákanou popovou nahrávku, její deska Everyday is Christmas však obsahuje i jiné polohy, včetně hříčky o Vánocích alkoholových.

Gwen Stefani – You Make It Feel Like Christmas

Zpěvačka kapely No Doubt má úspěšné období. Se svou novou láskou, country zpěvákem Blakem Sheltonem natočila rovnou vánoční duet You Make It Feel Like Christmas, z nějž momentální štěstí jen tryská. Pohoda a spokojenost je však patrná na celé stejnojmenné desce. Za zmínku stojí třeba píseň Never Kissed Anyone with Blue Eyes Before You.

Good Charlotte – Last Christmas

Žádné vánoční sezoně se nevyhnou ani nové verze klasických songů. Američtí rockeři Good Charlotte sáhli po jednom z nejohranějších – Last Christmas od Wham! Píseň trochu nakopli a prozářili.

Hanson – Finally It’s Christmas

Do tvrdších kytar šla také kapela Hanson tvořená bratry Hansonovými. Jejich Finally It’s Christmas ze stejnojmenného alba je určena těm, kdo tklivé vánoční písně nemusejí. Přitom si však zachová něco ze sváteční atmosféry.

Pentatonix – Away in a Manger

Vokální skupina Pentatonix šla přirozeně přesně opačnou cestou. Jejich Away in a Manger, což je anglická koleda z konce 19. století, potěší ty, kteří mají rádi na Vánoce tradiční zvuky.

Reba McEntire – Jingle Bell Rock

Předělávkám se nevyhnula ani Jingle Bell Rock, jež letos slaví šedesát let od prvního vydání ve verzi Bobbyho Helmse a za tu dobu ji nahrál snad každý. Letos se jí chopila americká country hvězda Reba McEntire. Celá deska nese název My Kind of Christmas.

Kelly Clarkson – Christmas Eve

Další americká zpěvačka Kelly Clarkson pustila do světa píseň Christmas Eve, mohutnou popovou skladbu s vánočními motivy a velkolepými vokály. Ryzí Amerika a ryzí Vánoce.

Mariah Carey – The Star

The Star, tedy Hvězda, odkazuje pochopitelně k biblickému příchodu tří králů k novorozenému Ježíšovi. Mariah Carey ji nazpívala na soundtrack ke stejnojmennému animovanému filmu, který úsvit křesťanství líčí.

Radůza – Mates

Pozadu nezůstávají ani tuzemští tvůrci. Pravděpodobně nejzábavnější z letošních vánočních příběhů vytvořila Radůza na své desce Studna v poušti. Skladba se jmenuje Mates a vypráví jeden netradiční „nákup“ vánočního stromečku. Plnou verzi si bohužel zájemce bude muset vyhledat na albu, Radůza však na YouTube zavěsila záznam zkoušky ze studia.

Lucie Bílá – Jenom klid

A rovněž Radůza je podepsaná pod textem písně Jenom klid, kterou na své druhé vánoční album Bílé Vánoce II zařadila Lucie Bílá. Hudbu napsal americký skladatel Leroy Anderson.

Ewa Farna – Vánoce na míru

S decentním vánočním songem letos přišla také Ewa Farna. Klavír, akustické kytary, smyčce, dětský sbor... Velkým úspěchem je i to, že ač vznikla v rámci kampaně s e-shopem Mall.cz, ze samotné písně ani jejího klipu to nijak okatě a marketingově nekřičí.