Lee Konitz

Lee Konitz | foto: Profimedia.cz

V Praze zahraje Lee Konitz, živá legenda a „cool“ spoluhráč Milese Davise

  • 0
Jedna z absolutních legend světového jazzu, spoluzakladatel a jeden z hlavních představitelů takzvaného cool jazzu, americký altsaxofonista Lee Konitz odehraje ve středu večer v pražském Jazz DOcku exkluzivní klubový koncert.

Třiaosmdesátiletý Lee Konitz patří k muzikantské generaci, která vstoupila "do byznysu" ve čtyřicátých letech minulého století. Je představitelem první postbopové generace, jejíž dráhu od počátku nalinkovalo přelomové album Milese Davise The Birth Of The Cool (1949), na jehož natáčení se Konitz také podílel.

Konitzova sólová diskografie čítá na stovku titulů, na několika desítkách dalších alb hrál jako host. Kromě Milese Davise, s nímž kromě zmíněného desky natočil i další slavné album Miles Ahead (1957), úzce spolupracoval například s Chetem Bakerem, Gerrym Mulliganem, Davem Brubeckem, Charlesem Mingusem, Stanem Kentonem, Lenniem Tristanem či Gilem Evansem.

Přes pokročilý věk je Konitz stále ve skvělé formě. Na jedné straně si užívá výsad živé legendy světového jazzu, na straně druhé jde s dobou a jeho alba neustále nesou punc hledačství. To mu umožňuje zejména fakt, že pracuje se stále novými a mladými spoluhráči, kteří jej inspirují.

Mladé kvarteto saxofonista přiveze i do Prahy (Lee Konitz – altsaxofon, Florian Weber – piano, Jeff Denson – kontrabas, Ziv Ravitz – bicí). Vstupenky stojí 570 Kč, se slevou pro juniory a seniory 456 Kč.