Johnny Cash

Johnny Cash | foto: SONY BMG

Toto jsou dějiny rokenrolu i celé populární hudby

Když zemře některá z velkých hvězd populární hudby, můžeme si být jisti, že v následujících letech vyjde snad všechno, co kdy zbožštělý umělec nahrál, i kdyby to nemělo vůbec žádnou hodnotu.

Vymetání archivů se nevyhnulo ani Johnnymu Cashovi. Za necelých pět let po jeho smrti vyšla v reedici zhruba polovina z více než osmdesáti řadových alb, desítky kompilací, řada nevydaných snímků z archivu a naposledy se v momentálně oblíbeném formátu CD+DVD objevily záznamy z legendární Johnny Cash TV Show z let 1969–1971.

Eddy Arnold a Johnny Cash v televizní showPro historii populární hudby jsou to jedny z nejdůležitějších snímků, protože v tomto televizním programu došlo poprvé ve velkém k prolínání rokenrolu, rocku, folku, country a soulu do platformy, jež je základem dnešní moderní hudby.

Cash v ní dal vedle sebe prostor tehdejším mladým písničkářům Neilu Youngovi, Jamesi Taylorovi nebo Joni Mitchellové, klasickým rokenrolovým hvězdám, jako byli Roy Orbison, Jerry Lee Lewis a Carl Perkins, rockeru Eriku Claptonovi a skupině Creedence Clearwater Revival, aby vystoupili vedle klasických countryových hvězd.

Na CD a DVD je zachycen jen průřez slavnou Johnny Cash TV Show. Chybí například geniální Cashův a Dylanův duet Girl From The North Country, který v roce 1969 vyrazil dech celé rockové Americe.

Bob Dylan & Johnny Cash - Girl from the North Country

Tato ztráta je plně vyvážena neuvěřitelným duetem Johnnyho Cashe s Louisem Armstrongem. Cash pro něj zvolil skladbu otce country Jimmieho Rodgerse Blue Yodel No. 9, na jejíž původní nahrávce z roku 1930 Armstrong dokonce hrál.

Pokud se někdy říká, že mezi dvěma umělci "funguje chemie", pak pět minut jejich společného memphiského somráckého blues je toho dokonalou ukázkou. Není lepší příklad, jak vznikalo prolnutí bílé a černé hudby, které o čtvrt století později vyústilo v rokenrol. Ale nejde o hudební vědu. Je to i emocionálně jeden z nejkrásnějších duetů, jaké kdy byly natočeny. Jen kvůli této skladbě stojí za to album mít.

Louis Armstrong & Johnny Cash - Blue Yodel No. 9

Abychom pro nadšení nezapomněli i na další skvělé kousky. Na Raye Charlese, zpívajícího Cashův hit Ring Of Fire, nebo Erika Claptona, který si spolu s Carlem Perkinsem a Cashem parádně zahraje rokkenrol Matchbox. Nad takovými kousky plesá srdce i toho nejotrlejšího hudebního kritika. Zvlášť když kvalita zvuku i DVD záznamu je na čtyřicetileté stáří snímků velmi dobrá.

Ale pozor na správně vybrané album, protože na trhu už existuje několik různých vydání Best Of Johnny Cash Show a ne všechna mají stejnou kvalitu jako snímky ze série Legacy.

Johnny Cash, Carl Perkins & Eric Clapton - Matchbox