Diana Krallová a Tony Bennett

Diana Krallová a Tony Bennett | foto: Profimedia.cz

RECENZE: Tony Bennett opět dokazuje, proč mistři nemusí do důchodu

  • 1
Dvaadevadesátiletý zpěvák Tony Bennett má za sebou úctyhodnou kariéru a v posledních letech si užívá duety s umělci o generace mladšími. Nyní nahrál celé album s pianistkou a zpěvačkou Dianou Krallovou. Nese název Love Is Here to Stay a je věnované dílu skladatelů George a Iry Gershwinových.

Asi není sporu, že oba interpreti dali do svých verzí všechno a dobře jim sedí. Doprovází je newyorské jazzové Bill Charlap Trio a hudebně není nahrávce co vytknout.

Love Is Here to Stay

70 %

Autoři: Tony Bennett, Diana Krallová

Bennett a Krallová na album zařadili dvanáct skladeb, které byly ve své době hity, mnohé z nich se staly jazzovými standardy, ale upřímně řečeno, pro současné posluchače tím objevují pole neorané. Minimálně tedy pro neamerické publikum, protože v Evropě broadwayské muzikály z dvacátých a třicátých let zná jen málokdo.

Tony Bennett se dokonce aktuální deskou dostal do Guinnessovy knihy rekordů, a to díky písni Fascinating Rhythm, kterou nahrál už v roce 1949. Právě těch devětašedesát let mu vyneslo poněkud šroubovaný zápis za „nejdelší čas mezi vydáním originální nahrávky a jejím znovunahráním stejným umělcem“. 

A je poučné poslouchat Bennettův debutový singl, jejž tehdy vydal pod pseudonymem Joe Bari, a potom aktuální nahrávku. Ta je samozřejmě zvukově čisťoučká, o něco rychlejší a živější a hlavně – vedle o čtyři desetiletí mladší Krallové zní Bennett pořád stejně svěže. Což je až neskutečné, ale je to jen další důkaz toho, že hudebníci do důchodu nechodí, když nemusí.

Jako v případě dalších podobných tributových desek i zde platí, že nejspíš nebude dobývat hitparády, ale ti, kdo si ji najdou, budou spokojeni. Už proto, že „áčkoví“ umělci nahráli letitou muziku důstojně a bez potřeby zbytečně exhibovat.