Tom Petty byl ryzí písničkář, připomeňte si jeho nezapomenutelné skladby

  • 10
Tom Petty byl po generace symbolem kvalitního písničkářství. Jeho skladby se vyznačovaly melodičností a většina hitů, které napsal a vydal, se posluchačům natrvalo zaryla pod kůži. Pojďme si připomenout deset nezapomenutelných songů, pod nimiž byl Petty podepsaný.

American Girl (1976)

Druhý singl z debutové desky Tom Petty and the Heartbreakers byl doceněn až později. Do americké singlové hitparády se dostal až v roce 1994, když vyšel v reedici. Nicméně zvonivé kytarové aranžmá definovalo Pettyho hudbu na dlouhé roky dopředu. Časopis Rolling Stone zařadil píseň American Girl mezi sto nejlepších kytarových skladeb všech dob.

Don’t Do Me Like That (1979)

Prvním „top ten“ hitem Pettyho kapely The Hearbreakers se stal až o tři roky později singl Don’t Do Me Like That z alba Damn the Torpedoes. Petty chtěl původně skladbu věnovat jiné kapele. Aby ji zařadil na desku, jej přesvědčil producent Jimmy Iovine. Správně cítil její hitový potenciál.

Free Fallin’ (1989)

Obrovským hitem se stala úvodní skladba Pettyho první sólové desky Full Moon Fever. Napsal ji spolu s Jeffem Lynnem z Electric Light Orchestra, s nímž se o rok dříve sešel v superskupině Traveling Wilburys. Ač šlo o nahrávku bez The Heartbreakers, přizval i kytaristu Mika Campbella. Na zvuku je to znát.

I Won’t Back Down (1989)

Stejná partička se podílela i na písni, kterou si nakonec Petty zvolil jako první singl ze své první sólovky. Na nahrávce, která je hodně „wilburyovská“ se podílel i George Harrison. Když v roce 2014 vydal britský zpěvák Sam Smith svou skladbu Stay With Me, byl obviněn z vykradení právě Pettyho písně. Petty a Lynne byli o rok později uvedeni jako Smithovi spoluautoři.

Learning to Fly (1991)

Zpátky s kapelou. V roce 1991 vydávají The Heartbreakers desku Into the Great Wide Open, kterou Pettymu opět pomáhá psát Lynne. Learning to Fly se držela šest týdnů na vrcholu amerického singlového žebříčku.

Mary Jane’s Last Dance (1993)

Trochu morbidní námět videoklipu k písni Mary Jane’s Last Dance může nyní působit nepatřičně, ale ve výběru Pettyho skladeb nesmí chybět. Píseň vyšla jako samostatný (a úspěšný) singl v roce 1993 a stejně jako o rok mladší desku Wildflowers ji produkoval tehdy třicetiletý Rick Rubin. V roce 2006 byli z napodobování skladby se svým songem Dani California obvinění Red Hot Chili Peppers. Petty to tehdy bral sportovně s tím, že „hodně rockových písní zní podobně“.

You Don’t Know How It Feels (1994)

Poté, co Petty s předchozí písní dokázal, že i v devadesátých letech má co říct, přivodil si i malý skandál. Singl ze sólovky Wildflowers se dočkal cenzury ze strany MTV a některých rozhlasových stanic. Vadilo slovo „joint“, které se muselo v rádiových verzích nahrávky zastřít, případně nahradit či vyhodit slovo „roll“, tedy ubalit.

American Dream Plan B (2014)

Na poslední desce Hypnotic Eye Petty opustil svůj cinkavý zvuk kytary Rickenbacker, kterým byl po dekády rozpoznatelný. Výborný singl American Dream Plan B je postavený na tvrdších kytarách a je poměrně surový. Přesto je autorův rukopis znát.

Last Night (1988)

Opomenout nelze ani písně, které vznikly pod hlavičkou Traveling Wilburys. Superskupinu tvořili George Harrison, Roy Orbison, Bob Dylan, Jeff Lynne a Petty a skladby podepisovali společně. Ve skladbě Last Night dostali hlavní pěvecký part Petty s Orbisonem.

End of the Line (1988)

První album Traveling Wilburys Vol. 1 uzavírala skladba End of the Line. Sólový part si tu vystřihli všichni kromě Dylana, který byl v době nahrávání na turné. Petty s Heartbreakers píseň hrál na americké šňůře v roce 2008. Klip se natáčel až po úmrtí Roye Orbisona, a tak si v něm zahrála jeho kytara a když zpívá, kamera zabírá jeho portrét.