The Rasmus

The Rasmus | foto: archiv

The Rasmus se poprvé předvedou v Česku

Objev skandinávské scény a jedna z nejžádanějších kapel současnosti The Rasmus se představí poprvé v České republice.

Koncert se podle agentury Interkoncerts uskuteční 16. listopadu v pražském Klubu Roxy. Vstupenky se prodávají po 690 korunách.

Kapelu založili čtyři spolužáci z helsinské střední školy v roce 1995, kdy finská kytarová scéna neměla příliš známých jmen.

"Debutové album s názvem Peep ze dne na den udělalo z tehdy šestnáctiletých chlapců rockové hvězdy," uvedl Petr Novák z Interkoncerts.

Muzikanti svůj úspěch podpořili koncertováním a "předskakováním" známějším kolegům ze zámoří (mimo jiné Dog Eat Dog, Garbage, Red Hot Chili Peppers).

Jejich druhý počin dostal název Playboys. Album se ihned po vydání stalo zlatým a získalo cenu Emma, což je finská verze Grammy.

"O rok později přišla nahrávka Hell of a Tester. Výborně se dařilo singlu Liquid, videoklip se dlouho držel v Top 40 severské mutace MTV Nordic, skladba byla fanoušky i kritikou zvolena písní roku 1998," podotkl Novák.

V dubnu 2000 členové skupiny upravili název Rasmus na The Rasmus. Podepsali smlouvu s vydavatelstvím Playground Music Scandinavia a od května začali ve Stockholmu nahrávat nové album.

Rok 2001 byl ve znamení alba Into, jehož vydání předznamenal singl F-F-F-Falling. Po tři měsíce byl na prvním místě v žebříčku prodejnosti. Stejně tak se vedlo albu, které kapela podpořila masivním turné po Švédsku, Norsku a Dánsku. Potom přišlo rekapitulování dosavadní tvorby, kterou podle Nováka shrnul výběr Hell of a Collection.

Když v roce 2003 kapela The Rasmus vydala desku Dead Letters, jejich hvězda nezářila jen ve Skandinávii, ale i po celé Evropě. Singl In the Shadows se stal nejhranější skladbou léta, vznikly k němu tři videoklipy.

The Rasmus absolvovali turné po Evropě a zařadili se mezi uznávané rockové hvězdy. Za zmínku stojí spolupráce s krajany, členy kapely Apocalyptica na skladbě Bittersweet.

"Celý hudební svět čeká na novinku těchto čtyřiadvacetiletých muzikantů. Práce na albu jsou hotovy. Jako první se v rádiích objeví singl No Fear, celá deska s názvem Hide From The Sun vyjde 12. října. V té době budou The Rasmus na evropském turné, v jehož rámci v listopadu zavítají i do Prahy," dodal Novák.

,