Technoparty v Lipnici 2

Technoparty v Lipnici 2 - Fotografie z nepovolené technoparty v české obci Lipnice. | foto: Radek Mellow Lekner

Technoparty má problémy i s autorskými právy

Trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z porušování autorského práva podal Ochranný svaz autorský (OSA) v souvislosti s nepovolenou technoparty v Lipnici na Českobudějovicku. "Pořadatelé slavnosti předem nezajistili souhlas autorského svazu s hudební produkcí a tím porušili zákon," vysvětlil David Škach z OSA. Podle nejnovějších informací se mezitím policii podařilo organizátory několikadenní technoparty vypátrat. Je tedy možné, že opravdu budou trestně stíháni.

"Nezáleží na tom, čí konkrétní práva byla porušena, ale byla porušena obecně. Protože oni jsou obecně povinni získat souhlas od OSA," řekl Škach. Jedině Ochranný svaz autorský může rozhodnout, zda určitá hudební díla požívají ochrany nebo ne. Škach dodal, že nepovolenou technoparty kontroloval Ochranný svaz autorský i organizace výkonných umělců, které mají licenci ministerstva kultury k hromadné správě autorských práv. "Tuto hromadnou správu vykonávají jak pro autory zastupované, tak nezastupované," řekl Škach.

Trestní zákon trestá porušování autorských a příbuzných práv až  dvouletým vězením, peněžitým trestem nebo propadnutím věci. Technoparty CZECH TEK 2000 začala bez ohlášení v pátek večer, kdy se na třicetihektarovou louku v Lipnici sjelo asi 5000 mladých lidí z řady evropských zemí. Od té doby jejich počet postupně klesal až na dnešních 300 až 400. Hudební slavnost skončila na základě výzvy starostky Jílovic dnes před polednem.

Zásah policie nebyl potřeba. O trestním oznámení kvůli technoparty uvažovala i společnost Konstanta se sídlem v Trhových Svinech na Českobudějovicku. Společnost je totiž uživatelem třicetihektarového pozemku v Lipnici, na kterém se technoparty konala. Vedení společnosti uvažovalo, že podá trestní oznámení pro poškozování cizí věci.