Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tábor hostil festival evropské úrovně

  13:03
Tábor V přehlídce Go Planet Roxy, která odezněla v pátek a v sobotu u Tábora, má Česko festival evropského střihu. Nejde jen o hudební program, který obstaraly desítky domácích kapel, dýdžejů, hlavní magnet Marilyn Manson či britská sestava Morcheeba. Pořadatelé mysleli i na široký servis pro hudební fanoušky, kterých se podle předběžného odhadu sjelo v pátek patnáct a den poté asi dvacet tisíc.

Od obzoru k obzoru
Kdo přicestoval vlakem nebo autobusem do Tábora, dostal se k areálu kyvadlovou dopravou, na automobilisty čekalo bobtnající parkoviště. Oplocený festivalový areál zabral takřka celou travnatou plochu letiště Aeroklubu Tábor. Při pohledu od hlavního nebo druhého pódia se nejvzdálenější stánky s občerstvením rýsovaly takřka na obzoru. Dýdžejské scény, filmový, divadelní stan, bungee-jumping nebo areál adrenalinových sportů, to vše pořadatelé umístili po obvodu velké festivalové arény. Na rozdíl od řady zavedených podniků zde bylo jídlo vcelku dostupné a nepředražené. Navíc rozsáhlá plocha poskytovala dostatek prostoru lidem, kteří si chtěli odpočinout od hudby a mohli si uprostřed areálu pouštět třeba draka.

Na obou hlavních scénách se střídaly kapely různého stylového zaměření. Zatímco domácí Skyline nebo britské skupiny Transglobal Underground, Chumbawamba, Asian Dub Foundation povzbuzovaly lidi k tanci, pražský projekt Khoiba vybízel ke krasosmutnění. Sestava Ecstasy Of St. Theresa měnila písně ve zvukové obrazy a skupina Southpaw šířila vstřícné melodie se sloučeninami různých rytmů. Stejně jako zkušení tahouni Čechomor, Buty nebo Support Lesbiens, dostala prostor česká rocková skupina Sunshine, která je známější ve světě než doma. Avšak jejich dynamické vystoupení zpočátku doplácelo na fanoušky ďábelského Marilyn Mansona, kteří stáli zachmuřeně v předních řadách, kapelu ignorovali a čekali na svůj idol. "Můžete hýbat aspoň prsty u nohou?" reagovala skupina, která mansonovce postupně vtahovala do své razantní i barvité hudby.

Rozlité mléko
Kazem na kráse uvolněného a příjemného festivalu se staly technické kiksy, kvůli nimž kapela Moloko nedokončila své vystoupení. Na projekt Marka Brydona a zpěvačky Roisin Murphyové se těšili ctitelé jemného elektronického popu. Když zvukařská či jiná technika vyřadila Moloko dvakrát po sobě, Roisin zazpívala a capella a odešla. V zákulisí se rozplakala. Pořadatelé, kteří dělali, co mohli, měli po náladě.

Na Marilyn Mansona a jeho divokou kapelu publikum čekalo skoro hodinu a bylo nabroušené. A agresivní atmosféra se k Mansonovu elektro-rockovému kabaretu hodila. I když Manson coby hlavní hvězda festivalu přitáhl nejvíce fanoušků, na sousední scéně vystupující J.A.R. jich mnoho neztratili. "Mysleli jsme, že budeme hrát pro dvacet lidí. Teď víme, že Marilyn Manson není žádná konkurence," žertoval rapper Michal Viktořík. Skupina se zpěvákem Danem Bártou, dalším rapperem a textařem Otou Klempířem držela dav v horkých tanečních teplotách. V chladné sobotní noci to každý uvítal. Program na dýdžejských scénách pokračoval do nedělního rána, zatímco Tábor zvolna opouštěly proudy vozidel a lidí.

Festival Go Planet Roxy, který se obešel bez vážnějších zranění či karambolů, zapustil v Táboře silný kořen. Na festivalové mapě Evropy přibylo další významné místo. Ale léto teprve začíná. Již příští pátek se fandové mohou vypravit do Vizovic na Masters Of Rock, kde vystoupí finská kapela HIM, na mezižánrovou přehlídku Okolo Třeboně nebo na tradiční Open Air Field ke středočeským Proboštským jezerům.

Rocková klauniáda Marilyna Mansona převálcovala i Morcheebu Úvodní ročník festivalu Go Planet Roxy uvítal několik velkých hudebních jmen, nejvýraznějším písmem byla napsána dvě: britská Morcheeba a američtí Marilyn Manson.
Čas pro Morcheebu, jejíž songy jsou typické vytříbeným hlasem zpěvačky Skye Edwardsové, přišel hodinu před páteční půlnocí. Pravděpodobně v souvislosti s připravovaným výběrovým albem Parts Of The Process skupina nabídla celkem vyvážené ohlédnutí za dosavadními čtyřmi studiovými nahrávkami. Většinu hitů publikum dobře poznávalo, a nemuselo jít zrovna o notoricky známé Sea nebo Over and Over, populární i díky českému filmu Samotáři. Malým překvapením byla absence největšího hitu Otherwise mezi ukázkami z poslední desky Charango. Morcheeba se však tentokrát zcela pod kůži diváků nedostala. Možná za to mohlo chladné počasí, že se lidem nechtělo zpívat ani po opakovaných výzvách zpěvačky (sama Edwardsová několikrát poznamenala, jaká je jí zima), možná to bylo až zbytečně velkým odstupem pódia od diváků, což zabránilo vlít Britům energii do stojícího davu. Ten přesto nezůstal ošizen - Morcheeba zopakovala nejznámější skladby, přihrála i novinku z chystané desky. Jen malý kousek chyběl ke vzájemnému souznění.
Závěr festivalu patřil rodákovi z amerického Ohia a jeho stejnojmenné skupině - Marilynu Mansonovi. Svérázně nalíčený rocker, jenž před pár týdny vydal novinku The Golden Age Of Grotesque, splnil, co se od něho čekalo, snad kromě délky vystoupení.
Díky delší přestavbě jeviště přibyla na hlavní scéně řada rekvizit i speciálního osvětlení. Dav před pódiem byl těsně před Mansonovým příchodem za oba dva dny nejpočetnější i nadmíru netrpělivý. Ostatně už dlouho před koncertem bylo na spoustě pomalovaných postav s černými klobouky poznat, kvůli komu do Tábora přijeli.
Dlouhé čekání se nejen jim vyplatilo: tma a pak už kužel světla odkryl Mansona nad scénou, s rukama roztaženýma v obrazu Ježíše. Možná poslední obrázek klidného rockera, který vzápětí rozproudil publikum energicky vykřičenou písní This Is The New Shit, která zní na nové desce i na soundtracku ke druhému dílu Matrixu. Později přidal i svůj příspěvek k prvnímu Matrixu - Rock Is Dead, dřívější hity Dope Show nebo Sweet Dreams a nové skladby z The Golden Age Of Grotesque (mOBSCENE, Doll-Dagga Buzz-Buzz Ziggety-Zag).
Marilyn Manson dostál svému image šílence, jehož vystoupení je současně velkou podívanou. Rekvizity spojily temný háv s groteskní nadsázkou, Manson tu byl ďáblem i klaunem, Mickey Mousem, kazatelem i sexuálním loudilem, skákal po jevišti, chrlil kolem sebe vodu a nadával z pódia. Když nefungoval mikrofon, neváhal s ním mrštit do tmy. Ale to všechno k jeho show patří. Na rozdíl od pražského vystoupení před třemi lety však divákům v táboře předvedl i další vlastnost: zásadovost. V průvodu sprostých slov ohlásil poslední písničku, což řada lidí nemohla brát vážně. Hvězdy z podobných akcí většinou neodcházejí bez přídavku a ani Manson na zmíněném koncertě nebyl výjimkou. V Táboře však po hodině dozpíval, nato se potemnělá scéna rozzářila - a po démonovi nebylo vidu ani slechu. 
Jan Kábrt

Chumbawamba na přehlídce Go Planet Roxy, která odezněla 20. a 21. června 2003 u Tábora.

Marilyn Manson na přehlídce Go Planet Roxy, která odezněla 20. a 21. června 2003 u Tábora.

Marilyn Manson na přehlídce Go Planet Roxy, která odezněla 20. a 21. června 2003 u Tábora.

Marilyn Manson na přehlídce Go Planet Roxy, která odezněla 20. a 21. června 2003 u Tábora.

Morcheeba na přehlídce Go Planet Roxy, která odezněla 20. a 21. června 2003 u Tábora.

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kde budeme hrát? Populární Dejvické divadlo hledá útočiště

10. dubna 2024  14:42

I tak oblíbená scéna, jakou je Dejvické divadlo, nemusí mít kde hrát svá představení. Na sociálních...

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiktivní román měl být jen vtip. A on se stal bestsellerem, líčí spisovatel Kyša

15. dubna 2024

Premium Úspěšným spisovatelem se stal na základě aprílové mystifikace. V žebříčku nejprodávanějších fantasy...

Vystupovat v Praze je často za trest. Lidé jsou tam zpovykaní, říká brněnský komik

16. dubna 2024

Premium Říká, že je cholerik a je snadné ho vytočit. Umí si však vystřelit sám se sebe a je přesvědčený, že...

Předobraz dívky 50. let, Třískova Julie. Tomášová oslaví pětadevadesátiny

16. dubna 2024  14:10

Divadelní i filmoví diváci obdivovali její křehkou krásu, uchvacovala však také uměleckým projevem....

Asi se už budu víc cenzurovat. Proč dávat bulváru náboje, říká Mirai Navrátil

16. dubna 2024

Rozstřel Českým éterem zní melodie kapely Mirai už deset let, v pátek vydali novou desku Tomodachi a před...

Jeho prastrýc založil Primeros, teď Nicholas Lowry provází Identitou

16. dubna 2024

Čeští filmaři právě dotočili první celovečerní projekt s názvem Identita. Film o českém grafickém...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...