Švihadlo oslaví jubileum v Roxy

Čtvrtečním vystoupením v pražském klubu Roxy oslaví 20. narozeniny jedna z nejznámějších českých reggae kapel Švihadlo. Při této příležitosti bude slavnostně pokřtěna nová, v pořadí 4., deska Pozpátku. Tato kompilace obsahuje téměř 80 minut archivních, dosud nevydaných nahrávek z koncertů a původních demokazet skupiny. Na jubilejní koncert přijde gratulovat i řada hostů v čele s předskokanem, skupinou Swamp Safari Soundsystem. Akce začíná v 19 hodin, vstupenky jsou k mání v předprodejích za 120 korun, na místě budou o třicet korun dražší.

"Zveme všechny na party k našemu kulatému výročí. Naši příznivci se mohou těšit, že kromě novinek zazní i některé starší hity, které už většinou nehrajeme," zve fanoušky frontman Švihadla Petr Šturma

Začátky v garáži

Por příznivce tuzemské reggae dnes již legendární formace byla založena v létě 1983 v jedné garáži v Mladé Boleslavi pod názvem Nouzový východ. Kapela původně vystupovala v tomto složení: Petr Šturma - kytara, zpěv, Jan Dusil - basová kytara, zpěv a František Pánek - bicí, zpěv.

V té době hrálo trio skladby ovlivněné různými hudebními styly, včetně punku a tehdejší tzv. „novou vlnou“. O rok se později se trojice rozhodla změnit název, a tak z Nouzového východu vzniklo Švihadlo.

V roce 1987 našlo Švihadlo konečně zřizovatele i zkušebnu a začalo po kratší odmlce opět fungovat. Složení kapely se v té době podstatně změnilo, odešel pouze bubeník František Pánek a přišly nové síly - saxofonista Mirek Volný, trumpetista Jiří Král a kytarista Miloš Svoboda.

Ve stejné době natočila i svojí první demokazetu Pěkný sody. Poprvé na sebe skupina výrazně upozornila v lednu 1988 při vystoupení ve velkém sále pražské Lucerny, kdy zahrála po boku Yo Yo bandu a Laury a jejími tygry.

Krátce poté přibyli noví členové bubeník Oldřich Liška a zpěvák Jiří Šimsa, který vystřídal Miloše Svobodu. Těsně před Sametovou revolucí vydalo Švihadlo druhou demokazetu Plná břicha se stejnojmenným hitem a dalšími úspěšnými skladbami jako byly Zaspali, Auťáci, nemám vás rád....

Setkání s Vincentem

V létě 1989 došlo rovněž k zásadní události pro kapelu. Švihadlo se na prvním letním Open Air Reggae Festivalu v Řevnicích seznamuje s Jamajčanem Vincentem Richardsem.

Na podzim téhož roku doplnila sestavu vokalistka Helena Kosinová. Na jaře 1990 vyšla třetí demokazeta Pošlapaný nebe s prvními anglicky zpívanými písněmi Vincenta Richardse.

Bubeníka Oldřicha Lišku vystřídal, a na dlouhá léta se stal stabilním členem kapely, nový člen Pavel Hájek. V létě odešel Luděk Šindelář a jediným českým sólovým zpěvákem se definitivně stal Petr Šturma.

V roce 1992 natáčí Švihadlo první studiové nahrávky písní J.A.Rum a Všechno je tu Babylon v produkci Jiřího Charypara. Jako hosté na nahrávkách účinkují Jiří Šíma a Roman "Bo bick" Kubát z YoYo Bandu.

První cedéčko a videoklip

Na píseň Všechno je tu Babylon vznikl koncem roku i první televizní videoklip Švihadla. O rok později z kapely odešel hráč na konga Jiří Šimsa.

Diskografie

Reggae vol.1
(1994)

Slunce
(1997)

Sám si to nevychutnám
(2002)

Pozpátku
(2003)

Premiérové CD Reggae Vol. 1 bylo pokřtěno jamajským rumem v prosinci 1994 v pražském klubu Strahov 007. Při natáčení desky se skupinou poprvé spolupracoval saxofonista Bharata Rajnošek.

V roce 1996 se Švihadlo zúčastňilo soutěže Marlboro Rock In, kde postoupilo do užšího výběru. Ve finále se však muselo sklonit před uměním kapely Sluníčko. V první polovině roku odešla na mateřskou dovolenou Vangelica Dusilová. Na její místo přišel Petr Pištora. Plodný rok vrcholil vystoupením na několika českých i slovenských letních hudebních festivalech.

Éra Zeleného listu

Rostoucí popularity mladoboleslavské formace si všimlo i brněnské hudební vydavatelství Indies Records, které uzavřelo se skupinou smlouvu na vydání další desky.

V listopadu a v prosinci 1996 natáčilo Švihadlo ve zlínském studiu "V" druhé album s názvem Slunce, jenž vydalo na první jarní den roku 1997. Píseň Zelený list se tehdy dokonce dostala na přední místa v českých hitparádách.

Vrcholem sezóny bylo vystoupení na trutnovském festivalu, kde Švihadlo dělalo předkapelu slavným Faith No More. V září 1998 prošla kapela dalšími "škatulata, hejbejte se". Odešel dlouholetý basista souboru Jan Dusil a spolu s ním dostal výpověď i bubeník Pavel Hájek.

V následném konkurzu uspěl basista Josef Marek a za bicími usedl Tony Benedek. Koncem roku 1998 vyšel u CH Music Production singl se dvěma verzemi písně Ladronka, na podporu stejnojmenného, násilně vystěhovaného squatu v Praze 6.

Švihadlo Nažluto a Sám si to nevychutnám

O rok později Švihadlo absolvuje v průběhu jednoho roku více než 70 koncertních vystoupení po klubech, ale i na velkých festivalech jako je Trutnov Open Air, Pohoda V Trenčíně aj. V srpnu natočila skupina základ třetí desky Sám si to nevychutném ve studiu Landscape v Brandýse nad Labem.

Na Vánoce 2001 je pro nové album připraveno 15 písní. Cédéčko Sám si to nevychutnám bylo slavnostně pokřtěno v květnu 2002 v pražském klubu Futurum. Před koncertem byl promítnut v premiéře dokumentární film Davida Síse "Švihadlo Nažluto" z turné Švihadla v Číně 2000.

V české reggae skupině Švihadlo zpívá čistokrevný Jamajčan Vincent "Bobo" Richards. (21. listopadu 2000)

Kapela Švihadlo během koncertu na festivalu Benátská noc. (26. července 2003)

Kapela Švihadlo pokřtí ve čtvrtek 25. března v Roxy svůj nový singl.

Kapela Švihadlo oslaví ve čtvrtek 18. září v Roxy své dvacáté narozeniny.