Ze zkoušky projektu Amadeus Live

Ze zkoušky projektu Amadeus Live | foto: JV Agentura

Soundtrack uzavře letní sezonu s Amadeem a s hity kapely Queen

  • 0
Festival filmové hudby a multimédií Soundtrack Poděbrady, jenž zabere poslední prázdninový víkend, se už etabluje jako sympatický finiš letní sezony. Hlavně tím, že nenabízí přehršel vystoupení, mezi nimiž by bylo nutné hekticky přebíhat, ale radši pečlivě vybrané klenoty.

Zahajovací koncert ve čtvrtek obstará Petr Kroutil & Original Vintage Orchestra, hudební big band patřící mezi swingovou špičku. Představí Velkou swingovou noc ve stylu 20. a 30. let a v režii Jiřího Vejdělka.

Zazní energické úpravy moderních písní v dobovém stylu a v originálních aranžích také ukázky dalších programových bodů festivalu. „Zaranžovat Mozarta nebo Hlase v podání big bandu byla výzva. Doposud jsem se nezalekl Queenů, Visacího zámku, Kabátů nebo Michaela Jacksona, u lidí to výborně funguje,“ říká Kroutil.

V pátek roztančí halu na louce u Labe světová premiéra koncertního provedení filmu Šakalí léta s velkoformátovou projekcí. Poprvé se na jednom pódiu sejdou hlavní herecká i pěvecká hvězda filmu, Martin Dejdar a Jan Kalousek.

V sobotu večer stejné místo rozezní gigantický orchestr a sboristé Kühnova smíšeného sboru pod vedením Ernsta von Tiela. Doprovodí osmi Oscary oceněný snímek Amadeus na velkoformátové projekci. Událost o to milejší, že Miloš Forman studoval na poděbradském gymnáziu.

Poprvé se snímek v této podobě hrál v londýnské Royal Albert Hall na podzim 2016. „Je to jeden z vůbec nejlepších soundtracků historie a film také nejlepší reklamou na klasickou hudbu,“ říká ředitel přehlídky a hudebník Michal Dvořák.

Na programu nechybějí ani oblíbené Hvězdy StarDance: Z pohádky do pohádky a projekce pohádky Šíleně smutná princezna s živým provedením hudby Jana Hammera a se zpěvem herců Jana Ciny a Bereniky Kohoutové.

Přehlídku v neděli zakončí muzikálová senzace s hity skupiny Queen. Představení We Will Rock You se uskuteční v exkluzivní předpremiéře a v podání muzikálových hvězd, jakými jsou Bohouš Josef, Kamila Nývltová, Markéta Procházková, Míša Nosková, Jan Kopečný či Petr Kutheil, zazní například hity We Will Rock You či Radio Ga-Ga.

Součástí festivalu je doprovodný program v parku, novinkou jsou Soundtrack Golden Passy pro ty, kdo si nechtějí nechat ujít zvýhodněné vstupné na koncerty v kryté koncertní hale a hodlají čerpat benefity na festivalu i mimo něj. Soundtrack se letos koná i s nultým ročníkem počtvrté, předává se tu cena za mimořádný přínos české či světové filmové hudbě.