Christopher Michael Taylor alias SOHN | foto: Phil Knott

O podíl z písně pro Rihannu jsem si musel říct, vzpomíná SOHN

  • 0
Zpěvák a hudební producent SOHN, vlastním jménem Christopher M. Taylor, žil ve Vídni, Londýně i Los Angeles, kde pracoval na vlastní hudbě i desce popové hvězdy Rihanny ANTI. Do Ameriky by se však už raději nevracel, alespoň jako umělec ne, uvedl pro iDNES.cz. V sobotu zahraje v pražském Paláci Akropolis.

Původně měl SOHN zahrát v Praze už loni, turné však nakonec přerušil a koncert odložil až na květen. „Teď už mi je lépe, ale tehdy jsem procházel spoustou změn. Narodilo se mi dítě a v půlce turné jsem si najednou uvědomil, že nejsem spokojený s tím, jak hrajeme. Cítil jsem vinu, že lidem přinášíme takovou hudbu,“ popisuje.

Pocity viny však SOHN nezažíval pouze tehdy. Dodnes má rodák z Londýna, který vydal první desku v roce 2014, problém s živím hraním. „Je to pro mě zvláštní, protože na jednu stranu si užívám, že jsem s lidmi, které mám rád, na druhou stranu cítím vinu, že se na pódiu předvádím před diváky,“ vysvětluje.

Hudba z dílny Christophera M. Taylora by se dala popsat jako promyšlená směsice melancholických vokálů a elektroniky, která potvrzuje, že i pomalé tempo v člověku dokáže probudit skryté vlny energie a emocí. Sám umělec pro svou hudbu hledá slova těžko. 

Lichotivá nabídka od Rihanny

Vzpomínky na hudební zastávku v kalifornském Los Angeles však popisuje velmi přesně. „Z uměleckého pohledu to podle mě není dobré prostředí. Ztratíte kontakt se světem. Všichni jsou hrozně optimističtí a nonstop vás chválí, to není zdravé. Taky s klidem přiznávám, že nabídku pracovat na desce Rihanny jsem přijal, protože mi lichotilo, že si na mě vzpomněli,“ říká.

O podíl z písně, pod kterou je už nyní podepsán, si však musel říct. „Vůbec mi nedali vědět, že použili část mé melodie. Vyřešili to až právníci,“ prozrazuje a dodává, že psát hity jen protože si o ně někdo řekne, ho nenaplňuje.

I když pracuje jako producent musí si najít v písni nebo interpretovi něco, co ho přesvědčí, že svou tvorbu myslí upřímně a čistě. To byla také jedna z věcí, kterou u něj ocenilo britské hudební vydavatelství 4AD, u kterého vznikly jeho poslední dvě desky Tremors a Rennen. 

Na koncertě v pražském Paláci Akropolis Taylora doprovodí dánský interpret Goss. Hrát začne v 19:30. SOHN nastoupí na stage o hodinu později.